Читај ми!

Како је принц Чарлс помогао Кенету Брани да одигра краља

Популарни британски глумац и режисер Кенет Брана открио је колико му је било тешко да се поистовети са улогом краља Хенрија Петог у ратној драми коју је режирао и у којој је играо главну улогу пре више од 30 година, али да му је од пресудног значаја био разговор са принцом Чарлсом и савети које је добио од њега.

Један од пресудних момената у каријери сер Кенета Бране, уваженог и награђиваног британског глумца и редитеља, била је његова интерпретација краља Хенрија Петог у истоименој ратној драми из давне 1989. према чувеном комаду Вилијама Шекспира, коју је Брана и режирао.

Глумац је открио да му је у припреми за улогу помогао британски престолонаследник принц Чарлс. Како?

Брана је током истраживања своје улоге признао пријатељу да има потешкоћа да се стави у кожу једног припадника краљевске породице пошто потиче из радничке класе у Северној Ирској. Одрастао је у скромној породици са троје деце, отац му је био столар. Рођен је у Белфасту, али се породица због сукоба у Северној Ирској већ крајем 60-их година преселила у Енглеску.

Глумац је уз криглу пива поделио са пријатељем своје бриге, а он му је рекао да "познаје неког ко познаје неког" и ко би могао да му помогне, ако буде озбиљан и дискретан.

И тако је договорен низ састанака са посредницима. Глумац је био темељно провераван и на крају је упознао принца Чарлса, који је био веома отворен, посебно када је реч о оптерећености очекивањима и чињеници изолације од остатка света. И ово му је било веома интересантно.

Принц је објаснио колико је интеракција са јавношћу у почетку тешка, јер су многи уздржани када први пут сретну припадника краљевске породице. Брана каже да је Чарлс морао да уложи додатни напор да успостави ту везу и прихвати да ће увек постојати та дистанца, а то утиче на психу и на начин на који се онда доносе одлуке о добробити других људи.

Према сопственом признању, глумац је отишао са тог састанка са осећајем дивљења према краљевској породици. „Видело се да је у темеље његовог бића уграђен осећај дужности, привилегије и жртвовања. Они су свесни да је сав тај привилеговани живот који воде, последица случајности њиховог рођења коју морају да испуне посвећеношћу служењу другима."
Брани је овај разговор много помогао да се стави у кожу једног краља, а филм "Хенри Пети" остао је један од најпознатијих филмова у његовој богатој кинематографској каријери, који му је донео номинације за најпрестижније награде и у глумачкој и у редитељској сфери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару