Читај ми!

Преминула Бети Вајт

Легендарна америчка глумица и продуценткиња Бети Вајт преминула је у 99. години, јавља ТМЦ.

Звезда серије Златне девојке, Мери Тајлер Мур шоу и филмова Лејк Плесид и Понуда каријеру је почела још 1939. године и од тада је једна од омиљених америчких телевизијских личности. Играла је у 115 телевизијских серија и филмова.

Вајт је умрла у свом дому у 31. децембра ујутру, само две недеље пре него што је требало да прослави 100. рођендан. Њен агент Џеф Витјас рекао је магазину Пипл: „Иако је Бети ускоро требало да напуни 100 година, мислио сам да ће живети заувек“.

Бети Вајт је имала успешну каријеру више од осам деценија. Освојила је осам Еми награда, једну Греми и три награде Удружења глумаца. Сматрана телевизијским пиониром, отворила је врата не само себи, већ и многим другим женама које су сањале да уђу у ову индустрију.

Рођена у Оукланду, у држави Илиноис, 1922. године, Вајт је започела своју каријеру 1939. певајући скраћену верзију Веселе удовице Франца Лехара у експерименталном телевизијском преносу.

После Другог светског рата, током којег је радила у Америчкој женској добровољној служби, Вајт је нашла посао на радију, и давала је гласове за радио рекламе.

Била је ко-водитељ ток шоу програма Холивуд на телевизији од 1949. до 1953. године. Након што је њен ко-водитељ, Ал Џарвис дао оставку, Вајт је наставила сама да води емисију и тако је постала, прва жена водитељ телевизијске емисије.

Њен ток-шоу, Бети Вајт шоу, премијерно је приказан на Ен-Би-Сију 1954. године. Такође, почела је да глуми и продуцира телевизијску емисију Живот са Елизабет, у време када су ситкоми били релатино нов телевизијски формат. То јој је омогућило да постане једна од неколицине жена које су имале пуну креативну контролу испред и иза камере.

Али улогом Сју Ен Нивенс у ситкоми из седамдесетих Мери Тајлер Мур шоу, Бети Вајт је учврстила своју позицију. А улогом Роуз у популарном ситкому из осамдесетих Златне девојке, учврстила је свој статус легендарне ТВ глумице.

Неколико минута пошто се појавила вест о њеној смрти, председник Бајден је рекао новинарима: „То је велики губитак. Била је дивна дама“. Његова супруга Џил Бајден рекла је: „Ко није волео Бети Вајт? Тако смо тужни због њене смрти“.

Амерички председник је касније у објави на Твитеру написао: „Бети Вајт је мамила осмех генерацијама Американаца. Она је културна икона која ће нам јако недостајати. Џил и ја мислимо на њену породицу и све оне који су је волели ове новогодишње ноћи“.

 

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи