Читај ми!

Проглашење Илона Маска за личност године је Тајмов „најгори избор до сада“, кажу критичари

Одлука часописа Тајм да извршног директора компаније „Тесла“, милијардера Илона Маска прогласи особом године за 2021. критикована је због његовог става према порезима, противљења синдикатима и умањивања опасности од пандемије коронавируса.

Илон Муск, који је такође оснивач и извршни директор компаније за истраживање свемира „Спејс Икс“, недавно је по богатству надмашио оснивача „Амазона“, Џефа Безорса, и постао најбогатија особа на свету пошто је раст „Теслиних“ акција увећао његово нето богатство на око 300 милијарди долара.

Описујући га као „кловна, генија, провокатора, визионара, индустријалца, шоумена“, Тајм је навео цео спектар Маскових постигнућа, од оснивања „Спејс Икса“ 2002. године, до улоге у стварању алтернативне енергетске компаније „Солар сити“, поред „Тесле", најуспешније аутомобилске компаније на свету.

Часопис је истакао да ово годишње признање није награда, већ „признање личности која је највише утицала на догађаје у протеклој години, било на добар или лош начин“. Иначе, ово признање је додељивана папама, здравственим радницима који су се борили против епидемије еболе и Грети Тунберг, али и Хитлеру и Стаљину, који су је добили два пута. Рецимо, 1982. личност године је био „компјутер“.

Међутим, овогодишње признање изазвало је оштре критике, посебно у Сједињеним Државама, где је Маск контроверзна личност због свог става према порезима, посебно према „порезу за милијардере“ чије увођење је предлагано.

Као и многи други истакнути супер-богаташи, Маск плаћа порез по врло ниској основици у односу на повећање његовог укупног богатства између 2014. и 2018. године. Према подацима до којих је дошло истаживање Пропаблика, Маск је плаћао порез по стопи од 3,27 одсто. Та стопа јесте легална, али потврђује немоћ америчких пореских закона да наплате порез који потиче од имовине јер се опорезују само плате.

Сенаторка Елизабет Ворен је на Твитеру написала да је одлука Тајма истакла потребу да се порески закон реформише „тако да 'личност године' стварно почне да плаћа порез и тако  престане да ослобађа све остале те обавезе“.

Роберт Рајх, који је био секретар за рад у Клинтоновој администрацији, сматра да је ова одлука Тајма дошла у правом тренутку да подсети људе да је Маск „незаконито запретио радницима да ће им одузети акције уколико се синдикално организују“.

Такође, милијардер је својим контроверзним објавама на Твитеру током 2020. године умањивао опасност од коронавируса и држао је фабрику у Калифорнији отвореном упркос епидемијским мерама локалних власти и тек касније обуставио производњу.

Часопис Тајм је такође истакао и утицај који Маск има над армијом лојалних пратилаца (и инвеститора) на друштвеним мрежама, где прозива моћнике, али и државна регулаторна тела покушавајући да држи под контролом извршну власт.

Користећи моћ 66 милиона пратилаца на Твитеру, Маск је нудио у најмању руку „необичне“ савете свету, што је доводило до лудила и саме пратиоце, али и инвеститоре због тога што су овакви његови испади реметили тржиште акција. Берзански регулатори су га тужили због објава на Твитеру 2018. године, а адвокати наводе да је Маск и ове године пустио две објаве које нису претходно одобрене, како је застевало судско поравњање.

Иако је постала профитабилна тек последњих година, „Тесла“ је далеко највреднија аутомобилска компанија на свету, у једном тренутку ове године је прешла праг тржишне капитализације од билион долара. Традиционални тешкаши као што су „Форд“ и „Џенерал моторс“ заједно вреде мање од 200 милијарди долара.

Маск је прошлог месеца рекао да ће „Спејс Икс“ покушати да у орбиту лансира свој футуристички „Страшип“, свемирску летелицу у облику метка,  у јануару. Наса је са компанијом уговорила да ће користити ову летелицу за слање астронаута на Месец већ 2025. године.

Иначе, Маск је дошао на доделу награде у Њујорк и са собом повео свог најмлађег сина необичног имена, X Æ A-Xii, који је у мају ове године напунио годину дана. Дечак је изазвао одушевљење присутних, а снимак изласка на позорницу са славним татом дељен је по друштвеним мрежама, тако да је мали X Æ A-Xii изгледа успео да засени очево признање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару