Читај ми!

Љиљана Благојевић: Опет креће „Велика драма“

Представа „Велика драма", по тексту и у режији Синише Ковачевића, обележиће 21. фебруара на Великој сцени Народног позоришта 20 година од премијере. После две године паузе поново је пред публиком. Љиљана Благојевић је једна од свега три глумца који су у сталној поставци.

Велика драма је једна од најпознатијих и најгледанијих драма Народног позоришта у Београду. Ужелела је се публика, а и глумци после две године паузе. На сцени је 50 људи, представа је захтевна, јер је ансамбл велики.

„Ковид систем је захтевао да престанемо и да мало одморимо, јер је ту 36 драматис персона. То је драма, није комедија, и с тим, још веће је изненађење да толико дуго траје. Траје зато што је занимљива, има радњу, одлична је представа", рекла је у Београдској хроници Љиљана Благојевић.

Додаје да се дешава да неки гледаоци долазе и по седам, осам пута на извођење представе коју је до сада погледало 150.000 људи.

Шетња кроз српску историју изазива сузе и одушевљење, а Велику драму није само публика добро примила, већ и критичари, познаваоци позоришне уметности.

Велики број глумаца је прошао кроз представу, поставка се мења, али има и оних који су константни свих 20 година. То су, поред Љиљане Благојевић, Вук Костић и Бранислав Томашевић.

„Дивна је екипа, волимо се и волимо представу. У ствари, глумци чувају представу. То је најважније јер је баш велика представа, велики организам, траје четири сата, и никада није нико изашао из сале - што је најважније", додаје глумица.

Три значајна признања, два глумачка (Вук Костић - Стеријина награда за глуму, Љиљана Благојевић - награда Народног позоришта) и једно Синиши Ковачевићу за текст (награда „Драгиша Кашиковић"), потврђују изузетан уметнички домет овог великог и озбиљног сценског дела за које се увек тражи карта више.

Благојевићева је добитник и награде Оскар популарности за животно дело, као и признања „Павле Вуисић".

Љиљана Благојевић је дуго на сцени, у позоришту је одиграла више од 60 улога, глумилa у више од 50 филмова.

У серији Црна свадба, која је доживела велику популарност, игра улогу врачаре. Глумица наводи да се припрема друга сезона.

„Волим као глумица да играм у таквом жанру, зато што је то за мене изазов", рекла је Љиљана, и додала да себе на екрану воли да гледа када је сама, како би добро увидела шта је и како урадила.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару