Читај ми!

Иван Јевтовић: Данас имамо велики проблем нечитања

Иван Јевтовић, глумац, професор глуме и музичар, дете из глумачке породице, поставио је комад „Идиот“ по роману Достојевског који је извео заједно са својим студентима.

Прошло је тачно недељу дана откако је изведена представа Идиот, што је био практични део његовог докторског рада, и са ове временске дистанце, Иван Јевтовић признаје да се коначно осећа срећно и задовољно што се то десило.

За Достојевског и Идиота се одлучио, наводи Јевтовић у разговору са Аном Манојловић, јер је лик кнеза Мишкина једна од његових највећих жеља још пре полагања пријемног испита на Факултету драмских уметности 1992. године, када се определио за професију којом се бави.

„Некако је било логично и фамилији и нашим пријатељима да се неко од три сина Владимира Јевтовића определи за глуму, мада у том тренутку то уопште није изгледало тако извесно. Старији брат је одабрао књижевност. Он је одличан професор српског језика у Петој београдској гимназији. А ја сам се спремао за нешто потпуно друго. И у иностранству, где сам случајно нашао посао као техничар светла и звука у дечјем приватном позоришту, тражио сам од брата да ми пошаље књиге, и у том великом и значајном пакету је поред осталог био и Идиот, поред других дела Достојевског", објашњава познати глумац.

Открива да му се још тада јавила жеља да савлада тај врло тежак психолошки карактер, мада му је касније сугерисано да ће му бити потребно извесно искуство како би се суочио са овим задатком. Тако да је тек после неколико деценија имао задовољство да у оквиру докторских студија направи драматизацију само четири лика из овог дела – кнеза Мишкина, Аглају, Настасију Филиповну и Рогожина, драматизацију коју су стручњаци оценили као врло ефикасну, и да са својим студентима, Иваном Вуковић, Николом Штрбцем и Аном Вучић, направи изузетно узбудљиву интерактивну представу.

„Публика је била прилично изненађена. Неки су, на пример моји другари из средње школе, су се побојали да ћу и њих да позовем да учествују у представи. А то и јесте суштина“, каже гост Београдске хронике.

Додаје да му се чини да данас имамо велики проблем нечитања. Оно што је била мисија „Позоришта лектире“ и ове докторске тезе је да нађе начина како да новим генерацијама отвори интересовање за књигу, јер без знања и без читања нема ничега.

„Пре коначног извођења направљене су као неке генералне пробе по школама у којима сам се ја школовао и омладија је била потпуно одушевљена. Они препознају да ја заједно са колегама правим једну узбудљиву условност која им личи на видео-игре. Ово јесте на један начин первазивна игра у којој могу колективно, гледајући једно такво капитално дело да се заиграју. И та игра буквално изазива интересовање за само дело“, каже Иван Јевтовић на крају гостовања у Београдској хроници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи