Читај ми!

Преминуо чувени диригент Џејмс Левин

Вишедеценијски директор Метрополитен опере и диригент Џејмс Левин, преминуо је у 77. години, потврдио је његов лекар Лен Хоровиц.

Левин је преминуо у Палм Спрингсу у Калифорнији 9. марта. Чувени уметник, дириговао је у више од 2.500 представа у опери, почев од 1971. године, када је дебитовао, па све до последњег наступа 2. децембра 2017. године. 

Исте те вечери, Опера је издала саопштење у којем се наводи да суспендује диригента док се не истраже „вишеструки наводи о сексуалном узнемиравању".

Девет мушкараца јавно је оптуживало диригента да их је злостављао и он је званично и отпуштен у марту 2018. године, преноси npr.org.

Поред година сарадње са Метрополитен опером, Левин је био и музички директор Бостонског симфонијског оркестра, од 2004. до 2011. године, а пет сезона био је шеф диригент Минхенске филхармоније.

Био је чести гост-диригент најбољих светских оркестара, са посебним везама у Берлину и Бечу.

Године 2006. медији су известили да је Левин, са свим платама и приходима у укупном износу од 3,5 милиона долара, био најплаћенији диригент у САД.

Плодни уметник освојио је десет награда Греми.

Рођен је у Синсинатију 23. јуна 1943. године, а на часове клавира кренуо је са само четири године.

Као тинејџер је уписао „Џулијард”, а већ са 21 одином, започео је стаж као помоћник диригента оркестра у Кливленду.

Левин је за собом оставио изванредну каријеру, између осталог и успешно вођење Метрополитен опере више од четири деценије, током којих је поставио нове стандарде за оперу у Америци, и то остаје јединствена карактеристика његовог компликованог наслеђа, пише npr.org.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи