Читај ми!

Преминуо чувени џез пијаниста Чик Корија

Чувени џез пијаниста и један од пионира тог музичког правца преминуо је у 79. години. Корија је освојио 23 Гремија, преноси Гардијан.

Чик Корија је, како се наводи на његовом Фејсбук профилу преминуо од ретке врсте канцера који је откривен недавно.

„Током свог живота и каријере Чик је уживао у слободи и забави у стварању нечег новог и игрању игара које уметници раде. Био је вољени супруг, отац и деда, ментор и пријатељ. Својим радом и деценијама које је провео обилазећи свет дирнуо је и инспирисао животе милиона", наводи се у посту.

Корија је био вишестрани музичар - композитор, клавијатуриста, вођа састава и повремени перкусиониста. Био је део бенда Мајлса Дејвиса крајем 60-их и појавио се на кључним Дејвисовим албумима као што су ,,In a silent way", ,,Bitches brew" „А tribute to Jack Johnson" и „On the corner".

Након рада са Дejвисом, основао је свој бенд, „Return to forever", експериментишући различитим жанровима и стиловима.

Основао је и авангардну групу „Circle". Радио је на многим другим пројектима, укључујући дуете са Хербијем Хенкокон и вибрафонистом Гаријем Бартоном. Снимао је и изводио класичну музику, стандарде, соло оригинале, латино џез и трибјуте великим џез пијанистима.

Прошле године, Корија је издао двоструки албум „Plays", који свирао на разним концертима „наоружан" једноставно својим клавиром.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи