Читај ми!

Коко Шанел: Оставштина која живи пола века после њене смрти

Габриел „Коко“ Шанел је умрла у свом апартману у хотелу „Риц“ 10. јануара 1971. године. Свет је оплакивао губитак једне од највећих модних дизајнера. После пола века њено модно царство и даље живи.

Мада се једна од њених модних креација века сматра најформалнијом – живот Коко Шанел (1883 -1971) је био врло контроверзан и модеран.

Многи за Коко Шанел кажу да јој је најбоља креација била она сама. У књизи Жене које су промениле свет пише да је ослобађајући жене стега корсета, мењајући начин на који оне треба да се облаче, дала значајан допринос покрету за права жена. Она, међутим, никада себе није сматрала феминисткињом.

Била је пре свега амбициозна, изузетно талентована креаторка и жена са осећајем за стил и бизнис. Једноставно, никада није хтела да креира модел који она сама не би носила. У сваком случају, Коко Шанел се сматра најзначајнијом особом модерног дизајна у 20. веку и пионирком у свету моде.

Њен живот су пратили и беда и гламур, и успони и падови, ратови, страдања, љубавни јади. Највећа револуционарка модне сцене била је препуштена сама себи, сопственом очају и величини, вечитој борби против себе и других, против мушкараца, слабости, привлачности и опасности иза сваког угла.

Тако је о себи говорила Габриел Коко Шанел, дама која је прва открила жену испод хаљине, поставила дефиницију женске моде и дала јој печат који и данас многи креатори следе и копирају. И данас, када се спомене њено име помисли се на малу црну хаљину, парфем „Шанел 5“, бисере, „Шанел“ ташну и црно-белу комбинацију.

Девојчица из унутрашњости Француске, одрасла у сиротишту. Кабаре певачица слабог гласа која пева пред публиком састављеном од припитих војника. Мала шнајдерка која скраћује панталоне у задњој соби провинцијске кројачке радње, у 35. години је купила целу зграду у улици 31 Камбон, која се налазила у једном од најатрактивнијих делова Париза.

Три године касније, 1921. отворила је оно што се може сматрати раним оличењем модног бутика, са одећом, шеширима и додацима, а касније проширила понуду на накит и парфеме. До 1927. године Шанел је поседовала пет некретнина на улици Камбон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи