Читај ми!

Преминуo глумац Перо Квргић

Доајен југословенског и хрватског глумишта, Перо Квргић, позоришни, филмски и телевизијски глумац, умро је у 94. години у Загребу, потврђено је из позоришта „Гавела“.

Перо Квргић, један од најпознатијих глумаца у региону прва глумачка искуства је стицао још као седамнаестогодишњи младић у партизанским позоришним дружинама. После рата похађао је загребачку Земаљску глумачку школу и Драмски студио Хрватског народног казалишта.

Од 1950. године постаје члан ансамбла Хрватског народног казалишта у Загребу, али се четири године касније прикључује новооснованој групи „побуњеника“ из ХНК-а који оснивају Загребачко драмско казалиште, данас познато као „Гавела“.

Према неким подацима, број улога које је Перо Квргић одиграо у позоришту током каријере ближи се бројци од две стотине. Радио је у свим већим позориштима и позоришним дружинама.

Остварио је улоге како у импозантном низу класика, тако и многобројним делима савремених аутора, од чега се посебно издваја низ ликова из драмских дела Марина Држића.

Са Лелом Маргетић играо је у клултним Стилским вежбама Рејмона Кеноа од 1968. године. Представа је 2008. године, 40 година после премијере, ушла у Гинисову књигу рекорда као најдуговјечнија представа с истом глумачком поставом.

Перо Квргић је наступаo и у низу телевизијских и играних филмова и добитник је бројних награда и признања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи