Читај ми!

Роман Полански одао почаст породици која га је спасла од Холокауста

Прослављени редитељ Роман Полански вратио се у Пољску, земљу свог детињства, како би одао почаст пољском пару који га је примио и заштитио током немачке окупације и прогона Јевреја.

Стефанија и Јан Бухала постхумно су проглашени „Праведницима међу народима“, признањем израелског Холокауст меморијалног центра „Јад Вашем“, којe је урученo на церемонији којој је присуствовао њихов унук.

Роман Полански који се као трогодишњак доселио у Пољску, допутовао је из Француске за ту прилику. Полански се сећа Стефаније Бухала као изузетно „племените и религиозне особе“ која је имала храбрости не само да ризикује сопствени живот скривајући њега, него и животе своје деце.

Унук пољског пара, Станислав Бухала, примио је медаљу и диплому у њихово име од заменика израелског амбасадора Тел Бен Ари Јалона у Јеврејском меморијалном центру у Гливицама у јужној Пољској. Градске власти су такође присуствовале церемонији, преноси АП.

Полански је имао девет година 1942. године када су га родитељи натерали да побегне из Краковског гета и да се склони код пољске породице коју су познавали и којој су платили да га сакрије. Обоје су убрзо депортовани у нацистичке логоре.

Kраковски гето један је од многих у коме су Немци током окупације Пољске, за време Другог светског рата држали Јевреје.

Брачни пар Бухала скривао је Поланског од 1943. до 1945. године у малом селу Висока у јужној Пољској.

У својој молби да им се додели признање „Јад Вашема“ Полански је написао да Стефанија није оклевала, већ је била руковођена искреном љубављу за друго људско биће када је одлучила да га сакрије.

„Све то време, упркос сиромаштву и несташици хране, она је осигурала да ја будем безбедан и сит“, додао је оскаровац.

Пар Бухала је умро 1953. године. Они су међу 7.000 Пољака којима је „Јад Вашем“ одао признање за спасавање Јевреја од сигурне смрти у рукама нацистичких снага.

Мајка Романа Поланског умрла је у Аушвицу, али је његов отац успео да преживи заточеништво у Маутхаузену и њих двојица су се поново спојила после рата.

Међу награђеним остварењима Поланског је прича о Јеврејину који је преживео холокауст, филм Пијаниста из 2003. године који је награђен Оскаром.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи