Читај ми!

Бора Дрљача – „Стари вук“ Крајине

Познати певач народне музике, естрадни уметник, који је на естради провео око пола века. Отпевао је много песама, већина њих су прави хитови. Човек који је прошао све, од великих југословенских турнеја, до вашара и кафанских шатри. Учествовао у бројним емисијама различите тематике. Поносан на своје крајишко порекло.

Борислав Бора Дрљача рођен је у августу 1941. године у Доњој Суваји код Босанске Крупе. Остао је без мајке у Другом светском рату, када је имао само две године, и то му је обележило живот.

Завршио је Пољопривредну школу у Бачкој Тополи и преселио се у Београд, где је почео да пева у КУД „Бранко Радичевић“ и КУД „Шпанац“. Студирао је агрономију на Пољопривредном факултету, стигао је до апсолвентског стажа. У младости се бавио боксом.

Волеле су га све генерације

Позитиван и увек добро расположен, снимио је више од 50 албума, отпевао око 400 песама, углавном хитова. Наступао је у Америци, Канади, Аустралији, земљама Европе.

Био је активан на Фејсбуку, а на Твитеру је неко водио налог на његово име. Бора је изјавио да не зна ко то ради, али да му је то што пише симпатично.  

Учествовао је у „Великом брату“ 2010. и пет година каснија у ријалитију "Парови", из кога је изашао због смрти брата. 

Највећи хитови

Већина Бориних песама биле су хитови, а највећи су Пријо моја, како ћемо, Отишла је Данијела, Плачи мала, плачи, Ој ораје, ораје.

Поклоници народне музике знају да је Бора Дрљача снимио неколико плоча на којима су револуционарне песме. У Радио Београду постоји много његових снимака песама из НОБ-а.

Мајка му је страдала на почетку Другог светског рата. Тим поводом Бора је једном приликом рекао:

„Моју мајку убиле су усташе недалеко од мог родног села Доње Суваје, код Босанске Крупе. Више од 20 година сам члан Савеза комуниста. И даље ћу снимати револуционарне песме и певати их на својим концертима“, говорио је Бора Дрљача.

Туча у Аустралији 

На турнеји по Аустралији, у пратњи оркестра Саше Кушевића, Бора је певао за исељенике из СФРЈ.

Занимљиво је да је Бора Дрљача у Мелбурну после одржаног концерта, морао да се брани песницама од тројице усташа који су га напали јер је певао револуционарне песме. Те песме певао је и на већини концерата које је држао по свету.

Због Боре је отказан дочек православне Нове године у Пули 2018. године, уз образложење да његове револуционарне песме вређају Хрвате. Град Пула оградио се од тог саопштења уз наводе да је тај град познат по либералним схватањима вредности.

Облачио се као Бетмен, волео је да забавља своју публику

Када је чуо да ће улога Бетмена припасти Бену Афлеку, шаљиво је прокоментарисао:

„Када погледам уназад, никада не бих пристао да будем Бетмен у наступу са Ером Ојданићем, да сам знао да ће та улога припасти Бену Афлеку."

Иначе, Борин најбољи друг био је Ера Ојданић, такође певач фолк музике и забављач. 

Крајина

Бора Дрљача је крајишка легенда и ниједан његов наступ није могао да прође без песама "Нема раја без роднога краја", "Где ћемо на прело", "Крајина је мајка".

У родној Суваји код Босанске Крупе направио је викендицу поред згаришта родне куће, која је запаљена у рату у БиХ деведесетих. 

Радо је одлазио у родни крај, још радије је тамо певао. 

Каријера 

Пријавио се на аудицију у Радио Београду и тада почиње његова професионална каријера. Учесник многих музичких фестивала.

Прву плочу снимио је за „Дискос“ још 1967, али је правим почетком каријере сматрао 1970, када је почео да живи од певања. 

Последњих година имао је више операција због тешких болести. Преминуо је од меланома који се проширио на мозак.

За себе је говорио кроз песму: "Нема бољи од Боре, алал вера, мајсторе."

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи