Оливија де Хевиленд, преминула у 104. години

Умрла је Оливија де Хевиленд, двострука добитница Оскара за најбољу глумицу. Звезда, позната по улози у филму "Прохујало с вихором" је преминула у сну у свом дому у Паризу.

Де Хевилендова је постала позната тридесетих година прошлог века захваљујући низу улога у авантуристичким филмовима међу којима је и остварење Авантуре Робина Худа. 

Стекла је популарност након што је примећена у представи Сан летње ноћи када је имала 19 година. 

Најпознатија је по улози Мелани у филму Прохујало с вихором, из 1939. године, за коју је била номинована за Оскара. Другу номинацију је добила за улогу у филму Заустави зору.

Наставила је да ради на филмским споредним улогама током 1970-их, а затим се истакла на телевизији, освојивши Златни глобус за улогу у ТВ филму Анастазија: Мистерија Ане. 

Оливија де Хевиленд пензионисала се 1988. године, а током каријере је награђена са два Оскара. 

Првог Оскара за најбољу глумицу добила је 1946. године за улогу у филму Сваком своје, а други пут 1949. године за улогу у драми Наследница.

Осим глумачког ангажмана, Оливија је позната и по томе што је покренула тужбу против "Ворнер Броса" због њеног уговора, који је студио покушао да продужи као казну за неке одбијане улоге. Случај се завршио њеном победом а пресуда позната и као "Де Хавиландова" и данас је позната јавности.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи