Грета Тунберг награђена са милион евра за хуманост

Португалска Фондација „Гулбенкаин“ доделила је Грети Тунберг признање за рад на пољу хуманости. Новчана награда која прати признање износи милион евра.

Седамнаестогодишња активисткиња, награђена је за напоре које улаже у борбу против климатских промена и еколошку кризу у којој је планета, наводи приватна фондација у саопштењу, јавља агенција ДПА.

Грета Тунберг захвалила је на указаној части преко Твитера: „Ово ми много значи и надам се да ће ми помоћи да учиним више доброг".

Млада активисткиња, која је прва особа којој је додељено признање, изабрана је међу 136 номинованих кандидата из 43 земље.

„Начин на који је Грета Тунберг успела да мобилише млађе генерације када је у питању клима, као и њена одлучна борба да се промени статус кво који тврдоглаво одолева променама, чине је једном од најпосебнијих особа данашњице“, истакао је Жорже Сампајо који је био на челу жирија.

Награђена Тунбергова истакла је да ће читава сума, која представља више новца него што је она могла да замисли да ће икада добити, кроз њену фондацију бити усмерена на организације и пројекте који се боре против климатских промена и еколошке деградације.

Део награде, 100.000 евра биће намењено програму "SOS Amazonia" за борбу против коронавируса у регији Амазона. 

Иста сума биће прослеђена фондацији "Stop Ecocide" која се залаже да се намерно уништавање човекове околине третира као међународни криминал.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи