Шабан Бајрамовић – Краљ који без песме није могао да живи

Рођен је у нишкој махали, а музиком је почео да се бави на Голом отоку где је издржавао казну због бекства из војске. Био је омиљени певач Индире Ганди и, по строгим критеријума магазина „Тајм“, један од десет најбољих џез и блуз певача на свету.

Објавио је двадесетак албума и педесетак синглова. Написао је и компоновао око 700 песама. Више од 20 година предводио је састав „Црне мамбе“. Шабан Бајрамовић је преминуо на данашњи дан 2008. године.

Детињство у нишкој махали

Као и остала деца из махале није похађао школу али је временом научио да чита и пише. Често је касније говорио да је живот његова школа, а за себе да је „доктор наука“. Ратна времена донела су уз све страхоте и глад, а Шабан је просећи по улици хранио и породицу и себе. Од раног детињства привлачио га је контрабас и рано је научио да га свира.

Немиран дух

У деветнаестој години морао је да оде на одслужење војног рока. Строга дисциплина није одговарала Шабановом немирном духу. Притвори, забране излазака и додатна дежурства и задужења пратила су га током целог војног рока, но један неовлашћени излазак коштаће га робије. Прича каже да се у касарну није вратио због девојке, а то је на суду категорисано као дезертерство и осуђен је на три године затвора. Због изјаве „Све је ово смешно мој судија, али ви мене не можете осудити колико ја могу да поднесем“, добија још додатне две године и то на Голом отоку.

Музичка каријера на робији

По сопственом признању, на Голом отоку је завршио и дипломирао „школу живота“, али и почео да се бави музиком. На предлог управника затвора основао је и оркестар. Свирали су песме из Мексика и Шпаније, блуз и џез, али и севдалинке. Из затвора је изашао 1961. године и као и сваког повратника из затвора, једва су пристали да га запосле у једној кафани.

Ђелем, ђелем

Судбоносна година у музичкој каријери Шабана Бајрамовића је била 1964. када га је у кафани на Ибарској магистрали чуо Јуре Робежник који ће га одвести у Словенију где ће снимити легендарну песму Ђелем, ђелем – песму која ће га и прославити и донети му титулу „међународног краља ромске песме“.

Светска каријера

Шабан ће захваљујући овој песми која је постала планетарни хит, путовати по свету као велика звезда. Гостоваће у Индији, певати пред Нехруом и Индиром Ганди. Почетком осамдесетих година установљено је да има злоћудне полипе на гласницама. Оперисан је, а лекари су му забранили да се бави певањем. Ипак, само десетак дана после врло компликоване операције, одржао је солистички концерт. „Без песме не могу“, правдао се. И поред тешке болести, наступао је на Међународном џез фестивалу „Нишвил“ 2005. године.

Закаснело признање

Скупштина града Ниша је донела одлуку којом је Јужни булевар у градској општини Палилули преименован у Булевар Шабана Бајрамовића. Споменик Шабану Бајрамовићу, статуа вајара Владе Ашанина, је откривен 12. августа 2010. године, на дан почетка 27. „Нишвила“. Донатори за израду споменика су између осталих били и Горан Бреговић, Емир Кустурица, Горан Паскаљевић, Небојша Брадић, Есма Реџепова, Љубиша Самарџић...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи