После џемпера и Кобејнова гитара стиже на аукцију – почетна цена, милион долара

Акустична гитара коју је Курт Кобејн свирао током чувеног њујоршког „Ем-Ти-Ви анплагд“ концерта „Нирване“, пет месеци пре трагичне смрти, наћи ће се на аукцијској продаји са почетном ценом од милион долара.

Гитара Курта Кобејна наћи ће се на аукцији „Иконе музике“ аукцијске куће „Џулијен“ која ће се одржати 19. и 20. јуна на Беверли хилсу. Пре продаје, гитара ће бити изложена у „Хард рок“ кафеу на лондонском тргу Пикадили од 15. до 31. маја, после чега ће бити пренета у Лос Анђелес.

Кобејнова гитара Мартин Д-18Е произведена 1959. године долази у оригиналној кутији коју је познати гранџер украсио омотом са албума бенда "Poison Idea" из 1990. године Feel the Darkness. На кућишту се налазе и три налепнице за пртљаг „Аљаска ерлајнса“, а унутра се налази и напола искоришћено паковање Мартин жица за гирату, три трзалице и скривени пришивени џеп украшен сликом сребрне кашике, виљушке и ножа.

„Ова гитара је заслужила своје место у историји рокенрола као инструмент који је свирао један од најутицајнијих музичара и икона рока, на једном од највећих и најупечатљивијих наступа уживо свих времена“, сматра Дарен Џулијен, директор Аукцијске куће „Џулијен“.

На аукцији „Иконе музике“ наћи ће се још неки предмети везани за „Нирвану“, међу којима и разлупана гитара фендер страт коју је Кобејн свирао током турнеје 1994. године, затим сребрна кошуља коју је носио у споту за Heart-Shaped Box, откуцана листа нумера са анплагд концерта и листови са текстовима песама The Man Who Sold the World и Lake of Fire.

Аукцијска кућа „Џулијен“ октобра прошле године је продала Кобејнов џемпер који је носио на истом концерту за рекордних 334.000 долара.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи