Изложба оскаровца Стива Меквина отворена у Галерији Тејт у Лондону

У лондонској галерији Тејт модерн отворена је прва велика ретроспектива радова редитеља Стива Меквина, познатог по одличним филмовима, међу којима је и Оскаром награђени филм „12 година ропства“.

Током последњих 25 година, Стив Меквин је створио неке од најиновативнијих покретних слика које су прављене за галеријски простор. Поред тога, потписује режију четири значајна дугометражна филма, укључујући и филм 12 година ропства, овенчаног Oскарима.

На изложби је приказано 14 важних радова, укључујући филм, фотографију и скуптуре. Ту је и његов први филм сниман супер осмицом, као и последњи – омаж афроамеричком певачу, глумцу и борцу за људска права Полу Робесону, који се први пут приказује у Великој Британији.

Покривајући две деценије његове каријере, изложба открива на који начин је пионирски приступ филму Стива Меквина утабао путеве уметницима и пронашао нове начине да уметници стварају моћне портрете времена и простора.

„Са 21, 22 године нисмо могли да изађемо напоље и снимимо дугометражни филм. Али могли смо да снимамо видео радове. У том конексту, били смо амбициозни“, наглашава познати редитељ.

Међутим, највећи број радова из овог века није присутан на изложби. То би могло да буде разочарење за посетиоце који очекују темељан преглед каријере једног уметника, но таква изложба захтевала би троструко више простора.

Изложба има тежину и драму једног сасвим другачијег сукоба. Посетилац је непрестано изложен црним телима, црним темама, црном искуству.

Меквин је увек свестан тренутка, оног сада и овде. То је јасно видљиво у његовим филмовима, као и у видео радовима и инсталацијама. Сви они, просто се увлаче под кожу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи