Век од рођења Исака Асимова, творца закона роботике

Исак Асимов, амерички писац и биохемичар руског порекла, био је изузетно плодан аутор, бавио се науком и „популарном науком“, криминалистичком књижевношћу и научном фантастиком.

Асимов је написао или приредио преко 500 књига и више од 90.000 писама и разгледница. Заједно са Робертом Хајнлaјем и Артуром Кларком убраја се у велику тројку писаца научне фантастике. Најпознатије дело му је Задужбина у које је уклопио серијале Галактичко царство и Ја робот.

Рођен је у Петровичима у Смоленској области, у Совјетском Савезу, а са родитељима је емигрирао у Америку када му је било три године. Дипломирао је и докторирао хемију на Универзитету Колумбија, а на Универзитету у Бостону је радио као професор.

Асимов је био изузетан ерудита, а својим широким интересовањима интригирао је јавност. Био је председник америчког удружења Хуманиста и дугогодишњи члан Менсе. Уживао је у малим, затвореним просторима и у подземној станици у Њујорку је имао скровиште у коме је волео да чита књиге уз звук возова. Карла Сагана је уважавао као једног од двоје људи које је упознао, а чији је интелект надмашио његов. Други је био стручњак за рачунарске науке и вештачку интелигенцију Марвин Мински.

Астероид „5020 Асимов“, кратер „Асимов“ на планети Марс и једна основна школа у Бруклину добили су име у његову част. Умро је од сиде јер је 1983. године био заражен ХИВ-ом преко трансфузије коју је добио током операције срца. Та чињеница је објављена тек десет година после његове смрти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи