Ванвременска Одри Хепберн данас би прославила 90. рођендан

Одри Хепберн, холивудска звезда која је свет освојила филмовима „Доручак код Тифанија“, „Празник у Риму“ и „Сабрина“, по много чему је била јединствена и изазивала не само дивљење него и поштовање.

Одри Хепберн, отмена дама у малој црној хаљини, са белим бисерима око врата, елегантно подигнутом пунђом и дугим, танким прстима који држе муштиклу освојила је свет и до данас заузима место непревазиђене иконе стила.

Магазин Емпајер уврстио је Одри Хепберн међу 100 највећих филмских звезда свих времена, а Пипл међу 50 најлепших људи на свету. О њеном животу је снимљен биографски филм, а Пошта Сједињених Држава, на десету годишњицу њене смрти, издала је 2003. године поштанску марку у њену част. Течно је говорила енглески, холандски, шпански, француски и италијански језик.

Славна глумица је рођена у Бриселу 4. маја 1929. године као једино дете енглеског банкара Џозефа Виктора Ентонија Растона и баронице Еле ван Хемстра. Њен отац је тек касније додао презиме Хепберн.

Пошто су се родитељи развели када је имала шест година, сељакала се са мајком по Европи, живела у трошним становима и радила разне послове како би преживеле. По завршетку Другог светског рата, преселиле су се у Лондон, где је наставила са часовима балета које је похађала још од детињства.

Међутим, њена професорка балета је сматрала да због своје конституције никада неће постати примабалерина. И мада су њени снови о балетској каријери били завршени, ипак се нашла на позорници, у мјузиклу Монте Карло Бејби, а затим и пред филмским камерама. Француска списатељица Колет у њој је препознала изузетну глумицу за јунакињу свог романа Жижи.

Љупку глумицу убрзо су приметили и славни холивудски продуценти и тако је отпочела њена богата филмска каријера.

Филм Празник у Риму донео јој је осим Оскара за најбољу женску улогу и трајно пријатељство са Грегоријем Пеком.

Доручак код Тифанија ће је потврдити као икону стила, јер је управо у улози Холи, Одри уз помоћ Живаншија, дефинисала онај препознатљив изглед. Филм је промовисао и наочаре за сунце "Ray Ban Wayfarer", шал око врата који пада низ леђа, ципеле са мачкастом петом, класични беж балонер, али и оно најважније - класичну малу црну хаљину.

Одри Хепберн је још педесетих година почела да ради за Уницеф, али се по престанку филмске каријере, 1989. године, у потпуности посветила хуманитарном раду и постала почасни амбасадор ове агенције Уједињених нација.

У поводу 90. годишњице од рођења Одри Хепберн, у њеном родном Бриселу је отворена изложба коју је приредио њен син, Шон Ферер. Посетиоци ће до 4. августа моћи да погледају њене фотографије претежно из холивудског периода, од којих многе до сада нису јавно излагане.

Ферер је желео да мајку прикаже више у светлу жене него холивудске звезде. На изложби су, поред разних модних детаља, одеће и видео снимака и фотографије из породичног албума, књиге, писма и разни лични предмети. Почасно место на изложби припало је, ипак, „веспи“ из филма Празник у Риму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи