Читај ми!

Два српска ресторана на Мишленовој звезданој гастрономској мапи – заслужни квалитет, таленат и много труда

Србија је, и званично, у престижном гастрономском друштву. Два ресторана – „Лангуст“ у Београду и „Флер д Сел“ у Сланкамену – добила су чувене „Мишленове“ звездице. То је највеће и највредније признање у кулинарском свету, које добијају ресторани са престижном понудом и услугом.

Да ли су добили највеће и највредније признање у кулинарском свету особље Лангуста више пута дневно је проверавало на сајту Мишлена. Све док нису угледали звездицу. Шеф добитничке кухиње је 27-годишњак. Његовог тим је са просеком година 21.

Марко Ђерић је студирао економију, професионално играо тенис, али је схватио да од свега више воли кување. Отишао је у Француску на школовања, радио је са најбољим шефовима, од посла смршао 10 килограма, и вратио се у земљу.

У дану када су сазнали за звездицу посетила их је екипа РТС-а. Прво што смо питали је да ли су "провалили" Мишленове инспекторе?

"Мени би било најлакше да знам ко су ти инспектори, али нажалост, нисмо знали, поента је у том континуитету. ми морамо да имамо тај континуирани квалитет, и да нон стоп пружамо ту услугу нашим гостима јер пре свега наш циљ је да нашим гостима пружимо најбољи могући услугу и доживљај. Ми увек имамо претпоставку кад су неке ситуације специфичне, кад су гости који постављају шкаљива питања, који су ту дошли сами, можда са неким у пару, узели нека наша карактеристична јела и постављали та кључна питања, у том тренутку можда смо ми претпоставили али тих ситуација је било десетине. Колико су они били од тих десетине пута, ми не знамо", објашњава Ђерић.

Шеф кухиње "Лангуста" каже и да њихов ресторан већ пар година има препоруку за звездицу. То што су је коначно добили не сматра само личним успехом и успехом ресторана. Мисли да је то велика ствар и за државу јер је Србија дошла на гастрономску мапу, којој, нема дилему, и припада.

"Ми смо форсирали домаће производе и оно што је наше. Ок, можда риба није била у толиком значају - као ми не излазимо на море али смо увек имали добру везу са јадранским приморјем. Ми смо искористили наше производе који су локалани и сезонски пре свега", каже Марко Ђелић.

Деценијама рада до звездице

Други добитнички тим деценије рада је уложио у добијање „Мишленове“ звездице. Шеф кухиње школовао се и 20 година радио у Француској. И менаџер ресторана је са светским искуством, највише америчким.

Обојица су се вратили у Србију и донели „Мишлен“ звездицу ресторану који је 60 километара од центра Београда, окружен са 12 хектара винограда и погледом на Дунав.

"Почео сам да се бавим кувањем пре 20 година. Имао сам 14 година кад сам ушао у кухињи - тадашњи шеф имао је две звезде и знао сам од првог дана да је то мој позив и мој циљ. И ево, добили смо звездицу. Презахвалан сам свима, нашим инвеститорима, радимо са налуксузнијим намерницама, у најбољим условима" , каже Никола СтојаковићИЋ/шеф кухиње ресторана Флеур де Сел у оквиру Атељеа вина Шапат.

За њега Мишлен звездица значи награда квалитета у континуитету. Свакодневну борбу за сваког госта који долази.

"Ми то гледамо као врсту позиришта у ресторану - леп сервис, предивни тањири, поглед феноменалан. Храна мора да буде на највишем могућем нивоу. Ми се трудимо. Имам иза себе екипу од десет кувара, сви су врхунски талентовани, млади - просек година у кухињи је 25 ",
додаје шеф кухиње Флер д Сел.

Генерални менаџер тог ресторана је са светским искуством, највише америчким.

"Сва та искуства која смо сви ми стицали ван Србије и донели овде омогућили су нам да дођемо до тог светског врха оцењивања ресторана и гастрономије. Србија већ дуго чека овако нешто јер је пребогата воћем и поврћем, рекама, језерима, планинама... Било је потребно само да та искуства преточимо, да презентујемо сва та богатсва која имамо на један што лепши начин и да заголицамо машту тих инсепктора мишленових и самим тим свих гостију који долазе из иностранства да виде шта је то што Србија може да понуди што се тиче високе гастрономије, презентације, сервиса, односно услуге. И целог једног пакета. Ми смо подигли стандард и пробили лед, што се каже. Самим тим што су звездице коначно дошле у Србију" речи су Душана Вранића, генералног менаџера ресторана Флер д Сел у оквиру Атељеа вина Шапат.

Препоруку добило још 25 ресторана

Машту је заголицало још 25 ресторана колико их добило „Мишленову“ препоруку. Препорука није гаранција да ће добити и звездицу.

„Био сам у ресторанима са звездицама у региону, био сам у Европи, често одем ресторане који имају звездицу, једино и прво што ми падне на памет је субјективни осећај да овај ресторан није на нивоу ресторана које имамо у Београду а он има звезду“, наводи инфлуенсер и фуд блогер, Павле Бранковић Пакито.

Пакито сматра да је то апсолутна потврда квалитета - ако у некој земљи као што је Србија до сада није било звездице, ниси на гастромапи, сматра се да си испод највишег нивоа.

"Сигурно је да те многи само због тога стављају на листу као дестинацију. Кажу, да, ја ћу да идем у Србију, или ћу ићи у тај ресторан, да пробам храну јер је тај ресторан добио Мишлен звездицу", појашњава Пакито.

Као добар познавалац гастросцене у Србији тврди да њен квалитет расте, поправља се. Прве Мишленове звездице сматра правим ветром у леђа за друге ресторане који имају исте амбиције.

"Ово је баш ветар у леђа, да се настави тим темпом који је већ овде присутан последњих пет, шест година. Где се доста све развија, доста људи улаже у порекло хране. Шефови су напредовали, кад је реч о изведби", истиче Пакито.

„Јако пуно значи јер је потврда међународног критеријума квалитета гастрономије у Србији. Од великог значаја је јер се велики број туриста одлучује, када бира где ће путовати, управо и према гастрономској понуди те дестинације“, истиче Марија Лабовић из Туристичке организације Србије.

Када зарадите прву звезду, зналци кажу, следе нове пословне понуде, међународна пажња, али и додатни притисак. И стална провера Мишленових инспектора. Наставиће анонимно да посећују ресторане, и проверавају да ли квалитет има континуитет.

Али, шефови кухиња кажу да не би лако прокоцкали добијену звездицу, као ни они који се за њу боре! Јер, верују у оно што је рекао француски кувар Пол Бокуз, један од пионира nouvelle cuisine шездесетих година прошлог века: „Мишелин је једини водич који се рачуна“.

понедељак, 27. јануар 2025.
16° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове