Читај ми!

Кипар – топло море, изврсни специјалитети и људи који знају да уживају

Кипар и Србија имају одличне политичке и економске везе, културну и туристичку размену. Амбасадоре имамо од 1960. године. Пријатељски Кипар гласао је против пријема тзв. Косова у Унеско 2015. године. Упркос бројним притисцима – Кипар 23. маја није гласао ни за Резолуцију о Сребреници у Генералној Скупштини Уједињених нација.

Кипар је удаљен од Србије 1.500 километара, и до њега се стиже двочасовним летом националног превозника.

Његове плаже, захваљујући топлој и сувој клими привлаче туристе током целе године. Наша екипа срела је бројне туристе, али и успешне људе пореклом из Србије, који раде у Аја Напи, Ларнаки, Лимасолу и Пафосу.

Познат је по својим прелепим плажама, које захваљујући топлој и сувој клими привлаче туристе током читаве године. Како и не би, кад од 365 има 340 суначаних дана. За туристе прави рај.

Има Афродитину плажу и Адамово купатило. Први утисак српске новинарске екипе био да је ови људи – знају да уживају. Можда се због тога повећава број туриста из Србије који свој одмор проводе овде.

Због најстаријег вина на свету, изврсне кухиње, топлог мора и природе – Афродита богиња љубави, изабрала је мало медитеранско острво за место свог рођења.

Кипар је, за време нашег боравка захватио топлотни талас са дневном температуром изнад 40 степени.

Током дана у појединим градовима попут Никозије, главног града и Лимасола, најпознатије луке и летовалишта – температура је била 46 степени.

А како Кипрани проводе поподне? Обично после плаже сварте у кафану, играју тавли и пију малу грчку кафу.

Термометри су ноћу показивали око 30 степени. Најчистије плаже, са плавом заставицом су од Фамагусте на истоку – до Пафоса на Западу.

А тамо, у ризорту селу Минтхису – комплексом од пет милиона квадратних метара управља „наше горе лист". Оставарила је свој сан.

Постала је један од топ-менаџера. Искуство из Далмације, Жегара код Книна где је рођена, преко Војводине и Грчке, искуство у туризму је стицала на Родосу.

„На Кипру, све је популарнији велнес-туризам. Има много спа-центара у хотелима. Врло је популаран и голф туризам. Само у Пафосу имају четири голф терена. Историја и култура такође су популарни у Пафосу. Имају пуно археолошких налазишта која су заштићена Унеском", рекла је Бојана Милић.

Сазнали смо да на Кипру живи и ради око 4.000 државаљана Србије.

Највише их има у хотелијерству. У последних 20 година многи бизнисмени су преместили своје трансакције на Кипар, и послују у такозваним офшор зонама. Баве се и некретнинама, нарочито у популарној Аја Напи и Протарасу.

Кипар је једно од најсигурнијих места јер на на острву нема злочина нити криминала. О Кипру се доста зна, али има тајни које треба открити.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије