Читај ми!

Ноћне посете Хисару, нова посластица за туристе и Прокупчане

Брдо Хисар одувек привлачи Прокупчане због свог природног и културног богатства. Под заштитом је државе као културно добро од великог значаја. Постављањем осветљења, стазе и локалитети од сада су грађанима Прокупља доступни и за ноћне посете.

На самом врху Хисара налази се средњовековна тврђава, чији се бедеми још увек ископавају. На овом локалитету пронађени су бројни предмети који сведоче о постојању ранијих култура.

По предању Топлицом је столовао Југ Богдан, чија се кула такође налази на Хисару. У подножју је Црква Светог Прокопија, по коме је град добио име.

„Храм Светог великомученика Прокопија у Прокупљу је други по старости храм у Србији, одмах после Цркве Светог апостола Петра и Павла у Расу. Наиме, најстарији сачувани делови нашега храма потичу из 10. века, тачније из 934. године“, каже отац Никола.

Брдо је почетком 20. века пошумио о свом трошку др Алекса Савић, лекар и народни посланик који је, иако није био рођени топличанин, изнад свега волео Прокупље. По својој жељи изабрао је Хисар за вечни дом, а Прокупчанима је оставио задужбину на врху брда, да уживају у погледу и чистом ваздуху.

Прокупчани Хисар виде као оазу и стециште младих. Видиковац воле због одличног погледа.

„Често долазим овде да тренирам, поготово због природе. Више волим овакав амбијент него теретану, јер могу да се надишем, да кажем, правог кисеоника. За моја плућа то је доста добро, пошто сам професионални спортиста“, рекао је Григорије Кривокапић из Прокупља.

Дуж трим стазе сада је постављена нова расвета па ће рекреативци моћи да уживају и у ноћним посетама Хисару.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара