Читај ми!

Два метра снега у Африци, као Златибор са новогодишњих разгледница

Обилне снежне падавине затвориле су путеве у Јужној Африци. Путници су заглављени у аутомобилима после неуобичајено обилних снежних падавина у том делу континента. У неким крајевима Африке снег је нападао и до два метра.

Посебно је погођен аутопут N3 који повезује Јоханесбург и Дурбан, а хитне службе покушавају да дођу до људи који су били заробљени у својим возилима у деловима где је пут затворен. Неки су провели ноћ у својим аутомобилима. Кључни аутопут на истоку државе један је од најтеже погођених, а неколико деоница је затворено, док су и заобилазнице непроходне, рекли су званичници.

„Још нема детаљних информација о томе у каквом су стању неки учесници у саобраћају које је задесио јак снег", рекла је менаџерка Управе за наплату путарине Танија Дугра.

Тринаест сати блокирани 

„Службе за хитне случајеве су радиле без прекида током ноћи. Покушавале су да дођу до што већег броја учесника у саобраћају", каже Дугра.

Ћебад и оброци су достављани неким заглављеним возачима, саопштила је влада провинције Квазулу-Натал.

Камиони су од петка паркирани поред пута, рекао је за АФП службеник Корпорације за управљање друмским саобраћајем Сајмон Звејн: „Аутобуси који путују између провинција заглављени су на бензинским станицама око седам сати“.

Мухамед Гулам рекао је за канал Њузрум Африка да је провео ноћ у аутомобилу са својом децом изван града Харисмита, око 270 километара југоисточно од Јоханесбурга.

„Били смо блокирани више од 13 сати, били смо без хране. Не бисмо успели да се спасимо без помоћи служби за хитне случајеве“, рекао је Гулам.

Два метра снега

У неким областима снежни покривач има дебљину и до два метра, објавили су из компаније за безбедност на путевима "Arrive Alive".

„Очекује се више снега, а наранџаста упозорења су на снази у неколико крајева земље. Ово је екстремни случај", рекао је прогностичар Јужноафричке метеоролошке службе Лутандо Масимини.

Далеко од подручја погођених смегом, ова ретка појава привукла је један број људи да отпутују и да виде снег. Џастин Надасем Бејкер возио се три сата од Јоханесбурга са породицом до Вардена.

„Вожња је трајала три сата. Узбуђени смо. Прошло је много, много година откако смо видели последњи снег“, рекао је Бејкер.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи