Читај ми!

Зашто је птицама током топлотних таласа људска помоћ драгоцена

Орао крсташ, грлица, модроврана, роде… неке су од најлепших птица у Србији. Птице чија су станишта поред воде, које је ових дана због таласа врућина и високих температура све мање, посебно су угрожене, али има начина да се помогне.

Током дугих периода врућина, није тешко само кућним љубимцима – тешко је и напуштеним животињама, домаћим животињама на фармама али и птицама. У, и око језера, река и мочвара, велики број птица проналази своју храну и свој дом. У једној неизвесној ери климатских промена где су погођене не само људи, већ сва жива бића, животиње су заправо можда и више погођене, јер не могу да одреагују увек на адекватан начин да реагују.

„Оно што ми појединачно можемо да радимо кад су птице у питању јесте, ево најављују се опет неки топлотни таласи, поготово у граду где има много више асфалта и бетона, где су температуре знатно више је да оставимо заправо воду, и да је редовно мењамо.

Кад су конкретно птице у питању, то може бити једна плитка посуда, то може бити тацна у којој стоји саксија, можете евентуално да оставите неке каменчиће, важно је да та вода не буде предубока, када се птице не би удавиле, али велики број птица воли да се купа, па и врабац, џивџан, да наравно воле и они да се освеже, тако да слободно им оставите воду и ту воду наравно треба редовно мењати“, саветује Урош Стојиљковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Додаје да треба водити рачуна да посуде буду у хладу и да не буду, по могућству, негде где су доступне грабљивицама, мачкама и псима.

Међу најугроженијим птицама су роде јер су специфичне по томе што своја гнезда смештају на бандерама, а то су гнезда које нимало нису заштићена хладом.

„Оне су изузетно угрожене, и када дође друга страна ових високих температура, то су оне суперћелијевске олује и јака град, не постоји начин да се оне у том тренутку заштите. Кад смо имали претходни талас непогода, велики број рода је страдало. Оно што родитељи рода иначе раде кад су у високим температурама, они рашире своја крила да би некако направили сенку, и заштитиле младунце, али кад је та велика температура то је тешко и то не може превише да помогне“, каже Стојиљковић.

Осим рода, многе птице су директно или индиректно угрожене високим температурама, и стањима која високе температуре проузрокују, као што је недостатак воде и хране.

Језеро Русанда у Меленцима, готово је остало без воде. То језеро је станиште 220 врста птица, од којих 85 управо ту прави гнезда.

„Уколико неко од грађана, природњака, орнитолога… ко борави у природи, борави на овом језеру и примети на неки начин да су птице повређене или пронађе младунце, пронађе гнездо, види да се птице не понашају природно, имају симптоме, успорене су рецимо, куњају на неки начин, увек може да се обрати нама или некој од надлежних институција, и да пробамо да пронађемо решење за те појединачне врсте“, каже Урош Стојиљковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Друштво за заштиту и преучавање птица Србије попис је завршило 15. јула.

Ове године по први пут су забележили да имамо орлове крсташе на територији Бачке, што до сада није случај јер су сви су у Банату. Углавном се шире долином реке Тисе са севера на југ и шире се дуж румунске границе. Урош каже да се ускоро очекују први резултати пописа.

„Младунци су им још увек ту у гнезду. Видљеви су, тако да уколико још увек знате за неко гнездо у својој близини, можете да нам јавите. Обиђена је територија готово цијеле Србије. Сада неке прелиминарне резултате немамо, нисмо подвукли црту, али ја овако по неком свом осећају могу да кажем да ће бити повећање популације рода у Србији, али то ћемо имати ускоро неке резултате“, најавио је гост РТС-а Урош Стојиљковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару