Читај ми!

Шумски велнес у Обедској бари део је туристичке понуде

Обедска бара са Купиновом, део је Доњег Срема где природа грли историју. Овај специјални резерват природе, заштићен је само две године после Јелоустона и данас обележава век и по заштите. Изузетан орнитолошки резерват на хиљаду хектара доступан је туристима током читаве године а шума Дебела гора, медју најстаријим у Европи, све је познатија по здравственом туризму, посебно шумском велнесу или купању у шумском ваздуху.

Прастара шума храста лужњака, Дебела гора на 315 хектара опасана потковицом бара и мртваја са колонијама птица и природним реткостима, медицински је доказана оаза здравља.

Овде је пре осам година организована прва шумска велнес шетња у Европи, после које је ова тура остала у сталној туристичкој понуди Обедске баре. Током шетње, човек постаје саставни део природе, без телефона и свакодневице, а стручњаци кажу да смо после два сата таквог мира и чистог кисеоника две недеље ослобођени од стреса.

„Та шетња траје негде око два сата, дужина стазе је 1,5 километар и у оквиру шетње се спроводе одређене тематске вежбе које вас доводе у то стање да уз помоћ природе будете релаксирани,позитивно утиче на вас. Кад кажете шумски велнес, значи, нема ту купања, али то је у Јапану дефинисано као шин ријо , односно боравак у шумском свежем ваздуху који је богат кисеоником и богат изузетно фитонцидима шуме, јер шума је пуна молекула који су позитивни за људско здравље, природних атибиотика и антивирусних а ходање босо је свакако контакт човека са шумском стељом“, рекла је Ивана Лозјанин, самостални референт за заштићена подручја ЈП Војводина шуме.

Шетња се завршава радионицама на шумским колибама а све туре под окриљем су Туристичке организације Пећинаца, чије је прелепо двориште смештено у Купинову и чува успомене на последње српске средњевековне деспоте из породице Бранковића, са лепим примерима народног градитељства. Туризам и угоститељство овде су у процвату.

„Није било приватног смештаја док нисмо почели да привлачимо све већи број туриста,све више аутобуса да нам долази, тако да ми сада овде имамо и објекте за смештај туриста, имамо три ресторана. Иначе, наши најбројнији посетиоци су деца. Интересантни смо за ђачке екскурзије од вртића до четвртог разреда основне школе. Хит међу децом је археолошка играоница, затим вожња електричним мини бусом, којег смо назвали Зелени змај, а од ове године смо увели још један садржај где деца праве чардак од чокања“, рекла је Љубица Бошковић, директорка ТО Пећинци.

У близини је и локалитет средњевековне тврђаве града Купиника из 14.века у којем су столовали Змај Огњени Вук и деспотица Ангелина. За наставак започетих системских истраживања, али и конзервацију постојећег стања, ресорни Покрајнски секретаријат, одобрио је 4 милиона динара.

„Циљ нам је да континуирано наставимо отварање бедема и кула, а да сваке године, оно што је претходне истражено да се конзервира и спречи даље пропадање. У доњим зонама сонди, односно у темељним зонама, дошли смо до лица.Та лица нам у ствари дају основу на коју ћемо ми да надоградимо, односно вратимо изглед постојећем стању", рекао је Петар Одобашић, археолог.

Остатак новца од укупно 5 милиона динара намењен је за уређење етно куће у Купинову, једном од најлепших сремских села где се грле Обедска бара и река Сава, неолит и 21 век, чува природа и историјско наслеђе.

 

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару