Читај ми!

Покушавате да разумете понашање мачака – енигма

Особине мачака су да преду, вокализују, њушкају, показују трбух, гребу, грицкају, игноришу вас...

Већина људи мисли да је мачка када преде срећна и да се забавља. Али то не мора увек да буде тачно. Мачје предење је треперав звук који испуштају.

Многи стручњаци сматрају да мачка преде да би изразила различите емоције као што су радост или стрес. Али предење и смирује мачке, јер су научници посматрали како мачке преду кад треба да се омаце. То може да буде и знак да она жели нешто да кажу свом власнику.

Животиње могу бити веома интуитивне и у стању су да изразе своје потребе на различите начине. Поред уобичајеног „мијау“, мачке у комуникацији користе невероватне вештине вокализације.

Ако је мачка гладна, она ће наставити да мјауче како би привукла пажњу и пронашла храну. Мјаукање почиње чим маче оживи и користи га да привуче пажњу мајке како би јело. Многе мачке, када хоће нешто да нам саопште, не мјаучу, већ шиште.

Њушкање

Мачји њух је импресиван: користе њушку да истраже своју околину и знаке опасности. Тако траже познате мирисе. Ваша мачка ће вероватно испитати њухом ваш мирис и запамтити га па ће вас по томе препознати у будућности. Многе мачке не воле јаке мирисе па их избегавају.

Људи су дуго веровали да су мачке независна бића која желе свој простор. Ово би могло бити тачно за неке од њих, али многим мачкама не смета да буду у близини људи којима верују. На пример, ако вас мачка воли, тражиће наклоност и пратиће вас свуда. Ако мачка хоће да вам покаже да сте добродошли, откриће трбух.

Подручје трбуха је најосетљивије, ако вас мачка види и покаже трбух пред вама, онда сте изабрани. То значи да се мачка осећа потпуно сигурно у вашој близини. Међутим, немојте покушавати да их мазите по трбуху осим ако не добијете јасне знакове да то учините. Шансе да вас мачка нападне и покуша да вас угризе прилично су велике јер не воле да је мазе по трбуху, осим ако се то не затражи.

Гребање

Мачке воле да гребу све што пронађу и иако то може иритирати људима око њих, оне само покушавају да се брину о себи. Воле да оштре своје канџе.

Постоје и играчке за мачке помоћу којих ослобађају нагомилану енергију. Већина њих изабере неколико тачака и означи их као своје тако што испуштају свој мирис кроз жлезде шапа. Зато ћете често видети мачку како стално гребе исто место.

Сакривање

Мачке воле своју приватност и крију се од остатка света. Не воле гласне звуке па ће покушати да остану саме како би дремале. Већина мачака воли да се крије на чудним местима када су под стресом. Ово је прилично честа појава и многи власници се уплаше мислећи да је њихова мачка изашла из куће или се изгубила, а она спава негде скривена.

Међутим, ако се ваша мачка редовно крије, то може бити знак упозорења да је болесна. Требало би да пазите на своју вољену мачку ако престане да једе и пије.

Мачке често гризу своје власнике како би им показале наклоност. Међутим, уједање понекад може бити знак да је ваша мачка узнемирена или уплашена. Треба научити мачке да не гризу, сем када се играју.

Доношење поклона

Пси су познати по импресивној навици хватања, али ни мачке не заостају. Својим мачкама можете купити све врсте играчака, али ће и даље бирати чудне ствари за игру. Не постоји никакав посебан разлог за то, осим чињенице да воле да се играју. Нећете моћи да контролишете овакво понашање јер мачке не воле да им шефују.

Многе ће пронаћи предмете напољу и донети их власницима у знак захвалности. Ово је навика која карактерише све предаторе, тако да ваша мачка може помислити да је у лову и неће се опустити док коначно не ухвати оно што тражи. Мачке оно што улове доносе својим власницима и то је само начин да вам покажу да вас воле. Ови симпатични мали ловци тако показују своју природу.

Показују љубав

Док су пси љубазни, брижни и изузетно одани, мачке не воле да им сметате, али воле да покажу наклоност. Када се мачка трља о вас, то значи да жели да се мази.

Траже пажњу

Мачке воле да буду у центру пажње и да буду шефови, воле да привуку пажњу. Ако приђете мачки и почнете да је мазите без икаквог упозорења, велике су шансе да јој се то неће допасти. Воле да добију све и ићи ће до крајњих граница да привуку вашу пажњу. Требало би да нађете времена да се са мачком играте свакодневно јер оне имају много енергије коју треба да потроше. 

Истезање

Можда мислите да свако понашање ваше мачке захтева одговор, али то није тачно. Мачке су створења навике и понекад их треба пустити да то буду. Оне не могу да комуницирају с нама речима, али причају користећи многе друге начине. Међутим, понекад не можете знати када мачка покушава да разговара с вама.

Истезање је понашање уобичајено код свих мачака, али да ли знате зашто се истежу? Па мачке се истежу да покажу да се осећају сигурно у вашој близини и да цене ваше друштво. Некада само да би вратиле своје тело у форму после дугог спавања, али све мачке се осећају боље кад истегну мишиће јер им то доноси радост и опушта их.

Игноришу вас

Власници паса су навикли да њихови љубимци јуре око њих и чекају их док не стигну кући. Али мачке су потпуно другачије и без обзира на то колико им се посветите, на крају дана неће показати захвалност.

Мачке не осећају потребу да одговарају на ваше команде јер су тврдоглаве и раде шта желе. Изненадни и гласни звуци могу да их раздраже, ваша мачка ће остати као укопана ако је гласно позовете.

Не би требало да вичете на своју мачку или да показујете да сте љути јер ће она запамтити ово понашање и држати се на дистанци. Али то што је ваша мачка хладна и повучена није забрињавајуће и што више идете за њом, то ће вас више избегавати.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару