Читај ми!

Како на јесен унети мало боје у башту

Јесења садња углавном је једноставнија него пролећна, јер не захтева толико заливања. Тако ћете унети и мало боје у башту уочи периода без веселих нијанси због снега и кише.

Јесења садња цветница последња је прилика да се унесе мало боје у башту. Биљке се током јесени и зиме добро укорене и на пролеће брже расту.

Поред ружа, хризантема и луковичастог цвећа које сваке јесени додајем у башту, време је за садњу и хеба, калуна, ерика. Украсни купус први пут садим. Све су то вишегодишње биљке, само се украсни купус код нас гаји као једногодишња биљка.

„Јесења садња углавном је једноставнија него пролећна садња, пролећна захтева у току лета више заливања, а овако кад поставите биљку у току јесени, ви јој дате времена да је не морате превише заливати на следеће лето јер је старија“, каже Јелица Спасојевић из расадника у Београду.

Садњу ове јесени започињем хебом вариагатом, зимзеленим жбуном, који расте у висину пола метра и у ширину метар. Цвета до првих мразева, кад је блага зима, а ако није, потребно је биљку мало заштитити јер никада јој не нашкоди снег колико голомразица.

„Калуне, диван један жбун, цвета сад у току јесени све до првих мразева. Оно што је неопходно да би калуне издржале у нашим условима је растресито земљиште, може и благо кисело и умерено заливање. Могу бити беле, љубичасте зелене, розе. За разлику од калуна, нешто што људи много мешају ерике или калуне али различита је биљка. За њу је сеновитије земљиште, засенчено, може да има сунца, али не толико и она заиста воли киселу средину. Да би добили природну киселост доста људи је сади испод борова, јелки или још боље уколико је садите у саксију, ставите благо киселу земљу. Цвета током доброг дела зиме“, објашњава Јелица Спасојевић.  

Новембар је идеалан месец и за пресађивање биљака. Земља је још топла и има довољно падавина.

Хосту и скимију сам посадила на лоше место, где им смета сунце. Када их будем пресадила у хладовину, оштећене листове скимије ћу орезати и на место пресађивања додати киселу земљу.

Поред скимије, током зиме и јесени декоративне бобице разних боја има и пернеција, зимзелена вишегодишња биљка.

Пернеција цвета само на двогодишњој гранчици. Нове изданке изнад бобица ни у ком случају не треба одрезати да би следеће године на њима могли да се формирају цветови.

„Азалеја прирпада роду рододендрона, тражи благо кисело земљиште, али за разлику од њих јако је тешко сачувати током зиме. Споро расте, цвета током јесени, некада зна да крене и током августа, тражи засенчен положај и веома је осетљива, не може да презими. Може бити розе, бела, једна је од необичнијих и јако декоративних биљака“, наводи Спасојевићева.

Уколико неке од садница делују суво током зиме најбоље је сачекати пролеће и орезати их на пет до десет сантиметара изнад земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару