Читај ми!

Зелене технологије успоравају глобално загревање и животну средину чине чистијом

Међународни сајам „Екомондо“ у Риминију, ових дана је центар зелених технологија, које, ако се масовно примене, могу да спрече да свет крене преко климатске литице. Смањење емисије угљен-диоксида успориће загревање и обезбедити здравију животну средину за све.

Највеће италијанско летовалиште на обали Јадрана преплављено је посетиоцима из Европе, овога пута не због мора, вина или добре хране, већ у потрази за зеленим решењима која свет воде у бољу будућност.

„На сајму 'Екомондо' излаже више од 1.400 компанија са циљем да представе иновативна решења и реше проблеме недостатка сировина, отпада и отпадних вода. На овај начин учинићемо нашу планету одрживом“, каже Алесандра Астолфи, генерална директорка компаније "Italian Exhibition Group".

Компанија која је 2019. добила признање Канцеларије за развој Уједињених нација у Србији за највеће смањење емисије CO2 при третману отпада, сада подиже лествицу.

„Склопили смо договор за успешан увоз технологије која ће нам на територији Републике Србије омогућити да брже, квалитетније, ефикасније одвајамо отпад, и органски, биоразградиви отпад усмеримо у процес наше технологије за производњу обновљивог извора енергије, тачније електричне енергије која нам је данас тако неопходна за производњу електричне енергије“, објашњава Бојан Глигић из "ESO TRON"

„Бавимо се рециклирањем неопасног отпада, а све то користећи енергију из обновљивих извора. Годишње рециклирамо 100.000 тона гвожђа, гуме, пластике, електронског отпада. На сајму смо пронашли решења за повећање капацитета и прецизније сортирање отпада за покретање трећег рециклажног центра“, нагласила је Милица Ураз из фирме „Стил-Импекс“.

Рециклирањем отпад постаје сировина, а прецизно сортирање поверено је роботу.

„Машина коју видимо у позадини замењује ручно сортирање снагом вештачке интелигенције, која категоризује и препознаје материјал. Ако је материјал загађен, робот ће га покупити и одложити. Ово је начин да више не буду потребни људи на линији за сортирање отпада“, објашњава Даниел Даман, менаџер продаје.

Електрична возила су реалност овог тренутка, али су на помолу и нова решења за врсту погонског горива.

Директор „Алтом ГМП-а“ Александар Томовић каже да је фирма већ више година оријентисана на заштиту животне средине.

„Наша еколошка електро-возила и електро-комунална опрема већ се налазе у Кнез Михаиловој и на Златибору. Циљ посете сајма је праћење развоја погона на водоник што представља будућност у још чистијим изворима енергије“, наглашава Томовић.

Паметних градова мора да буде више

Убрзано расте број становника у урбаним срединама и зато је важно стварати паметне градове.

„Смарт сити пројекат у граду Нишу подразумева управљање паркиралиштима, отпадом и водама. Представници Научно-технолошког парка Ниш су данас овде да би видели нове софтвере, технологију и машине које ћемо заједно са нашим компанијама, чланицама применити у реализацији овог пројекта и у наредном периоду. По завршетку самог пројекта у граду Нишу тај пројекат ће се реализовати и у осталим срединама и градовима у Србији“, наводи Милош Петровић из Научно-технолошког парка Ниш.

Према речима Синише Митровића из Центра за циркуларну економију ПКС, у тренутку одржавања конференције Уједињених нација COP27 и када Србија улази у интензиван процес зелене транзиције, бројна привредна делегација, бизнис компаније и представници локалне самоуправе посетили су сајам у Риминију.

„Делегација је могла да одмери наше инвестиције, капацитете и спремност за зелену транзицију. Овде смо јасно видели потврду: ништа се не баца, све се може поново употребити и у то треба инвестирати. Морамо отворити зелене фондове јер то нам доноси конкурентност на европском тржишту“, нагласио је Митровић. 

Посетиоци Сајма у Риминију уверили су се да Европа и земље Медитерана имају решења која би могла да заравне температурну криву и успоре глобално загревање. Нове технологије нуде нова радна места, а планету чине бољим местом за живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару