Читај ми!

Права зелена револуција захтева иновативнија решења

Загревање планете, загађење ваздуха и енергетска несигурност, неки су од највећих изазова данашњице. Како бисмо у деценијама које долазе били у возу зелене револуције, неопходна је већа примена иновативних решења. Нека од њих представљена су на сајму „Екомондо" у Риминију у Италији.

Јединствен догађај у Европи и на Медитерану, „Екомондо" међународно је седиште покретача еколошке транзиције. Међу неколико стотина комапнија, седму годину за редом, је једна српска, која нуди решење - једноставно и није скупо.

„На овогодишњем сајму се бавимо промоцијом рециклажне пластике у производњи, чиме се умањује емисија угљен-диоксида и до 85 одсто. Наши производи се извозе у преко 60 земаља света. На овој манифестацији ћемо представити најновији пластични контејнер запремине 1.100 литара, тип урбан, који се према својим техничким карактеристикама и савременом дизајну сврстава у сам европски врх", рекао је комерцијални директор „Пластик Гогић" Жарко Боговац.

Будућност пољопривреде је у примени еколошких ђубрива.

„Ми се бавимо дизајнирањем препарата за употребу у природ који имају своју органску и микробиолошку компоненту. Овде смо дошли да сагледамо технолошка решења како бисмо омасовили производњу здраве хране, без пестицида", каже Дејан Лазић, из „Биокомбакта", молекуларни биолог.

Мање отпада на депонијама пут је ка чистијој животној средини.

„У Србије се рециклира 63 одсто амбалажног отпада, али само оног које компаније пусте у промет. Важно је да ову цифру повећамо и зато смо данас овде да нађемо иновативна решења која ће мотивисати грађане да рециклирају", изјавила је Милица Кузманов из „Секопака" оператер амбалажног отпада.

На путу зеленог развоја главни замајац је прелазак на обновљиве, чисте изворе енергије.

У Италији они чине око 36 одсто потрошње, а капацитет за производњу соларне енергије један је од највећих на свету.

План је да до 2030. произведу 50 гигаватa из солара што је двоструко више него данас.

„Италија се суочава са важном енергетском транзицијом са могућношћу да се смање трошкови за енергију за компаније и међународне инвестиције. Покрет обновљивих извора енергије расте ка што су енергија ветра, солар, хидроенергија, а то доноси већу независност и смањење емисије угљен-диоксида", рекао је енергетски експерт Матео Мећиато.

На 600 километара на југу Италије је навећа ветро-електрана на мору на Медитерану. Оперативна од априла и годишње ће производити електричну енергију за 20 хиљада домаћинстава. За ову земљу обновљива енергија је решење за енергетску кризу.

четвртак, 05. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару