Читај ми!

На мети шпанских еколошких активиста се нашле Гојине Маје у Праду

Демонстранти из шпанске групе активиста за заштиту животне средине Futuro Vegetal свој протест су изразили тако што су у мадридском музеју Прадо на зиду поред Гојине Обучене Маје написали 1,5 Ц и залепили се за рам.

„Прошле недеље, УН су препознале немогућност да се остане испод циља Париског споразума да се температура не повећа више од 1,5 степени Целзијуса“, написали су у објави на свом налогу на Твитеру активисти из Futuro Vegetal, уз видео-снимак акције у Праду.

Извештај УН на који се позива група активиста открива да је Земља на путу да температура порасте између 2,4 Целзијуса и 2,6 Целзијуса до краја овог века.

„Имали смо прилику да направимо постепене промене, али то време је прошло“, написала је Ингер Андерсен, извршна директорка Програма Уједињених нација за животну средину, у чланку о налазима извештаја. „Само суштинска трансформација наших економија и друштава може нас спасити од убрзања климатске катастрофе“.

У међувремену, и мадридски Музеј Прадо је објавио своју изјаву на Твитеру.

„Осуђујемо чин протеста који је одржан у музеју. Радови нису оштећени, мада су рамови мало оштећени. Радимо на томе да се што пре вратимо у нормалу“, наводи се у објави. „Одбацујемо угрожавање културног наслеђа као средство протеста“.

Активисти за заштиту животне средине први пут су почели да се лепе и бацају течности на уметничка дела у музејима прошлог јуна, али ниједан од циљаних дела није претрпео штету.

Протести су почели у Великој Британији, предвођени организацијом "Just Stop Oil". Од тада су групе и појединци широм Европе организовали акције у музејима попут Музеја Барберини у Потсдаму, Ватиканског музеја у Риму и Музеја Маурицхејс у Хагу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару