Читај ми!

Тинејџерка у мисији заштите ајкула – оне су морски лабрадори

Са претећим погледом, игличастим зубима и оштром њушком, пешчана тигар ајкула није створење са којим би већина људи желела да се сусретне. Али Шалис Лисфилд не спада у ту већину.

Шеснаестогодишња Аустралијанка није очекивала да ће срести ајкулу док је ронила поред обале Саут вест рок, у близини своје куће у Порт Мекврију, приморском граду северно од Сиднеја.

„Знам да постоји огромна стигма око тога колико застрашујуће могу да изгледају, али верујте ми, гарантујем вам да су оне најслађе животиње икада, Тако су послушне и тако радознале, да су као морски лабрадори", тврди ова тинејџерка.

Ајкуле које се споро крећу, воле да живе близу морског дна у топлим, плитким водама, углавном су безопасне за људе. Али ајкула позната као пешчана тиграста ајкула је под претњом од изумирања.

Популације су се фрагментирале, станишта су изгубљена због загревања океана и урбанизације, а појачани риболов је довео до огромног пада броја јединки, према подацима Уједињених нација, чији стручњаци наводе да је врста критично угрожена.

Светионик наде

Једна од ретких области у којој се још увек могу уочити је Фиш Рок, подводна пећина са живим и јединственим екосистемом, смештена на око 50 километара од Шалисиног дома.

Роњење у тунелу пећине дугом око 200 метара, међу ружичастим коралима и кроз вртове морских сунђера - прави је налет адреналина", каже Шалис.

Ту се могу видети и тигар-ајкуле, китови, раже, шкарпине и многе друге морске врсте.

Лисфилдова жели да прошири подручје забране риболова, успостављајући заштићену „зону уточишта" од 1.500 метара како би указала на студије које су откриле да ове ајкуле мигрирају до те тачке.

У кампањи коју је покренула, залаже се да се ово подручје номинује као Тачка наде, што је део програма Плава мисија, који је покренула позната океанографкиња Силвија Ерл и који идентификује одређена места као критично важна за здравље океана и подржава заштиту животињских и биљних врста као и станишта.

„Када људи размишљају о такозваним тачкама наде, размишљају о луци у Сиднеју или Великом коралном гребену... тако да је Фиш рок на тој платформи управо тако невероватна вест. Волим да зовем Фиш Рок светиоником наде за ове ајкуле, јер је то њихов дом... То је кључно место за њих, и када их не бисмо заштитили, односно њихово станиште - то би било поражавајуће", рекла је млада Аустралијанка.

Тренутно, Лисфилдова сарађује са политичарком Кејт Фирман, чланом парламента и портпаролом аустралијских Зелених у Новом Јужном Велсу, на увођењу зоне забрањеног риболова у тој области.

Фирманова објашњава да је Фиш рок критично место за размножавање угрожених ајкула.

„Мора бити заштићена да би се осигурало преживљавање ајкуле. Поносна сам што сарађујем са Шалис, она је део нове генерације, активиста који се залажу за животну средину и наша будућност је много светлија као резултат њихове страсти и одлучности да спасу нашу планету и наше драгоцене дивље животиње", рекла је политичарка.

Активисткиња од 11. године

За некога ко још није ни завршио средњу школу, ово звучи као импресиван подвиг, али Шалис је много раније схватила колико значи здрава животна средина.

Са свега 11 година, након што је приметила штету коју загађење пластиком може да нанесе морском окружењу, започела је кампању у којојо је позивала да се у њеном локалном подручју поставе канте за прикупљање пластичног отпада што је резултирало владиним грантом за заштиту животне средине у вредности од 48.000 долара.

Тада је основала "Shalise's Ocean Support" која има за циљ да инспирише људе да воде рачуна о животној средини и покренула веб страницу „Школе без пластике" која саветује наставнике и ученике о начинима смањења отпада у школама.

Њена огромна и озбиљна посвећеност циљу потиче од дубоке љубави према океану која је израсла из њеног искуства током вожње кајака и роњења.

„Претпостављам да је због тога што сам се заљубила у море временом моја страст расла и натерала ме да се залажем за оно што заиста волим", каже она.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару