Читај ми!

Прва ваздушна бања Србије – Рудник као предео изузетних одлика биће строже заштићен

Ваздушна бања Рудник постоји 100 година, а стручни тим Завода за заштиту природе Србије презентовао је резултате истраживања простора и Студије заштите ове планине. Острвица и Велики Штурац на Руднику већ су заштићена природна добра.

Цвијићев врх на Руднику, познат као Велики Штурац, још пре више од пола века стављен је под заштиту као строги природни резерват. Вредности тог подручја, које спада у реткости, сачуване су до данас.

„То је шума букве која је очувана онако да кажем у том баш старом, као прашумском типу. То је неких осам хектара. То ће у некој будућој заштити односно студијом заштите бити проглашено за Први степен", рекла је др Ивана Јелић из Завода за заштиту природе.

Највишу острвску планину у Шумадији краси богат биодиверзитет са више од шест стотина биљних врста. Међу њима је и неколико ретких, као што је заједница планинског јавора са буквом која се бележи на Малом и Средњем Штурцу.

„Значајан је овај локалитет на Руднику зато што је то најсевернија тачка његовог распрострањења а на најнижим надморским висинама у односу на остале локалитете у Србији овде се налази. Иначе планински јавор то је ендемична врста, терцијални реликт, веома је значајна аутохтона врста у флори Србије", додала је Јелићева.

Не само због ретких врста, Рудник по више критеријума завређује националну заштиту као Предео изузетних одлика.

„Предео изузетних одлика је категорија која подразумева садејство предеоног изгледа, односно естетског изгледа простора, његових природних, биолошко-еколошких карактеристика и створених карактеристика, односно присуства значајних културно-историјских споменика, као и очуваног начина традиционалног живота становништва", објаснила је Наташа Панић из Завода за заштиту природе.

Студијом заштите Рудника биће утврђена и прописана правила, мере, режими и зоне заштите планине, која је пре сто година проглашена првом ваздушном бањом у Србији.

петак, 06. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару