Читај ми!

Та дивна створења – шта би било да нису тако мали

На фотографији која је недавно преплавила друштвене мреже нико није препознао мрава чију главу је снимио литвански фотограф Еугенијус Кавалијаускас, већ су сви помислили да је упитању лик из неког филма епске фантастике.

Слика главе обичног мрава столара коју је снимио литвански фотограф Еугенијус Кавалијаускас подсећа на чудовиште из хорор филма са антенама које вире из језивих црвених отвора, а вилица му изгледа као осмех Осмог путника.

Фотографија је награђена као Image of Distinction на такмичењу за микрофотографију 2022. које организује „Никон“, и није тешко закључити зашто.

Слика је крупни план вилице и антена обичног мрава столара. Гнезда праве у дрвету, углавном у шумским срединама, а грицкају делове мртвих инсеката, нектара и медљике коју ослобађају лисне ваши.

За Кавалијаускаса, фотографија коју је снимио тако што је пет пута увећао лице мрава под стерео микроскопом који увећава до 10.000 пута, пример је „Божјих намера и многих занимљивих, лепих, непознатих чуда под капом небеском“, како је рекао фотограф за Вашингтон пост.

Заљубљеник у све ствари у природи, Кавалијаускас је започео своју каријеру фотографисања дивљих животиња снимајући слике птица грабљивица – укључујући и неке које су му донеле награде.

Али пре четири године, жеља да се открију светске тајне, страст за „невидљивим углом“ и лекције његовог пријатеља и колеге фотографа Саулијуса Гугиса, инспирисале су га да се бави микрофотографијом или снимањем слика под микроскопом. Ово је у потпуности променило његов поглед на свет, како сам признаје.

„Главни циљ ових фотографија је откривање. Фасциниран сам ремек-делима Створитеља и могућношћу да видим Божје нацрте“.

Још 56 фотографија је такође означено као Images of Distinction од стране жирија Никоновог такмичења и све их вреди погледати – слике ембриона миша, крљушти лептира, костију диносауруса и још много тога.

За победничку је проглашена фотографија шаке ембриона мадагаскарског џиновског гуштера гекона, коју су забележили Григориј Тимин и Мишел Милинковић са Универзитета у Женеви у Швајцарској.

„Сваке године, 'Nikon Small World' добија низ микроскопских слика које показују достигнућа научних истраживања и уметности. Ова година није била изузетак“, каже Ерик Флем, менаџер за комуникације и ЦРМ у компанији „Никон инструментс“.

Ако мислите да можете да забележите тако добар детаљ – или бисте бар желели да покушате – онда већ можете да почнете да уносите пријаве за такмичење "Nikon Small World 2023".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару