Читај ми!

Зашто се врши еутаназија над китовима на обалама Новог Зеланда

Из Канцеларије за заштиту природе Новог Зеланда саопштено је да је свих 240 китова насуканих на удаљеном острву Пит угинуло. Само неколико дана раније насукало се 215 китова и угинуло на плажама оближњег острва Чатам.

Дејв Ландквист, поморски технички саветник у Одељењу за заштиту, рекао је да је технички тим проценио ситуацију и извршио еутаназију над преживелим китовима који нису могли да се врате у воде океана.

„Ова одлука се никада не доноси олако, али у оваквим случајевима то је најмање болна опција", рекао је Ландквист.

Одељење за очување не покушава да поново врати китове у ту област вода, због ризика од напада ајкула, и на људе, и на китове.

Дарен Гровер, генерални директор добротворне организације "Project Jonah", која се бави проблемом насуканих китова, рекао је да такође нема довољно људи у тој области да помогну при евентуалном поновном насукавњу ових животиња.

Острво Пит део је архипелага Чатам који се налази око 840 километара од источне обале јужног острва Новог Зеланда. Око 800 људи живи на већем острву Чатам, а само 40 људи живи на острву Пит.

„Познато је да велике беле ајкуле често посећују приобалне воде Чатама. Ако имамо мртве китове на плажи или у плићаку, онда ће привући ајкуле још ближе обали. Дакле, сваки човек који оде тамо и покуша да било како помогне - улази у велики ризик", упозорио је Гровер.

Рекао је и да, имајући у виду положај архипелага у близини места где се сусрећу суптропске и субантарктичке воде, постоји обиље морског живота у том подручју које привлачи китове.

Оближњи Нови Зеланд и суседна Аустралија су такозвана жаришта за масовно насукавање китова. Дуж обале Аустралије на једној од омиљених плажа сурфера, у септембру се насукало око 200 китова, од којих је спасилачки тим успео да спаси 35 јединки.

Узрок последњег насукавања китова на обалама острва Новог Зеланда - за сада је непознат.

Слична ствар десила се 1918. године када се насукало око хиљаду китова.

петак, 06. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару