Читај ми!

Како се бринемо о војвођанским шумама

Војводина је подручје са најнижим степеном шумовитости у Европи – само седам одсто површине. Како би се достигла оптимална пошумљеност у покрајини, до 2030. године требало би годишње пошумити око 17.000 хектара земљишта.

Укупна површина шума и шумског земљишта у Војводини износи око 175.000 хектара. Војводина шуме газдују са 130.000 док је у приватном власништву око 5.500 хектара. Војводина шуме одрживом производњом зарађују и инвестирају преко милијарду динара у просту репродукцију што значи одрживу производњу.

„Годишња производња дрвних асортимената у Војводина шумама је око 600.000 кубика, односно око 10 одсто од укупне производње дрвних асортимената у Србији, од чега 400.000 кубика продајемо дрвној индустрији као техничко, индустриско дрво од чега се праве производи. Око 220.000 кубика је огрев од тога око 160.000 кубика продаје се локалном становништву, а од преосталих 60.000 део иде индустрији која прави иверице, а део онима који праве брикет“, каже Роланд Кокај из ЈП Војводина шуме.

Значајна финансиска средства улажу се и у набавку механизације, неколико милиона евра годишње.

„Имамо двеста секача у сопственој режији, пет харвестера то је нешто чиме се можемо похвалити у региону. Такође на привлачењу дрвних сортимената ми имамо 22 форвардсера као најсавременије машине и следеће године планирамо набавку још три хорвардера“, наводи извршни директор за коришћење шума и механизацију Милан Сучевић.

Ове моћне машине потиснуле су из шума секире и моторне тестере, за рад на њима потребна је и посебна обука.

„Десет секача до петнаест секача мења дневно, свакодневно, а сертификат који смо радили када смо били у Румунији требају обуке велике, пажња, искуство значи све то кад се скупи да би један руковалац могао са свим тим мора да има тај сертификат“, истиче руковалац харвердером Предраг Обућина.

Војводина шуме годишње пошуме 2.000 хектара, поред тога постоје нове површине које се оснивају у просеку на годишњем нивоу од 100 до 150 хектара.

петак, 06. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару