Читај ми!

Потрошили смо ресурсе за ову годину, задужујемо будуће генерације

Према подацима Мреже за глобални еколошки отисак Србија је већ потрошила природне ресурсе за ову годину, три недеље раније него прошле године. Како да заштитимо природу од прекомерне експлоатације говори биолог, професор др Владимир Стевановић.

Сваке године Дан еколошког дуга обележава датум када је човечанство искористило све биолошке ресурсе које Земља регенерише током једне године. То значи да смо већ потрошили природне ресурсе за ову годину и да живимо на рачун будућих генерација.

Професор др Владимир Стеванобић наглашава да ако би се човек понашао одрживо приликом коришћења биолошких ресурса, ми не би обележавали данашњи дан.

„Међутим, коришћење биолошких ресурса и уопште природних ресурса је данас постало незадрживо и неодрживо. Наравно, при таквом односу према природи ми идемо ка једном сценарију који неће бити повољан у скорој будућности“, наглашава биолог.

Имамо показатеље да огроман број врста у свету нестаје из два разлога – или им се уништавају природна станишта, или се прекомерно експлоатишу. То су основна два разлога смањења биодиверзитета.

То можемо зауставити само онда када схватимо значај природе и да без опстанка природе, неће бити ни човечанства, напомиње биолог. Саставни део природе је и биолошка разноврсност захваљујући којој ми и данас постојимо и опстајемо.

„Данашња економија је као нека сила инерције која само троши и иза себе у великој мери оставља само пустош“, закључује професор Стевановић.

Највећи потрошачи ресирса у свету су Сједињене Државе где је дан еколошког дуг био још у марту, Европа је своје природне ресурсе потрошила већ у мају.

Ако наставимо са овим стилом живота, до 2030. године биће нам потребне две планете како бисмо задовољили своје годишње потребе.

субота, 07. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару