Читај ми!

Како се решити стршљена

Поред великих врућина и јаког УВ зрачења, лето нам доноси још једну потенцијалну опасност – стршљене. Према неким наводима, овог лета има их више него иначе, па се екипа Јутарњег програма Радио Београда 1 „Ухвати дан“ код стручњака распитала како се најефикасније решити те напасти.

Момчило Кесић, власник фирме „Елиминатор“, каже да су ови инсекти веома опасни и да чак могу бити смртоносни. Проблем је у томе што нико не зна да ли је алергичан на убод док му се то не деси. Зато их је, каже наш саговорник, најбоље избегавати.

"Најбоља одбрана је остати миран и прибран и удаљити се од стршљена. Никако не треба махати рукама јер их то само привлачи, они то разумеју као агресију и опасност па због тога још више нападају. Ако немају простора за маневар, фокус њиховог напада су глава и очи", рекао је саговорник Радио Београда 1.

Саветује да треба позвати стручну службу која се бави дезинсекцијом и дератизацијом.

„Ако дође неко ко нема искуства и адекватну опрему за потпуно одстрањивање, то може бити јако опасно јер се онда стршљени удружују и нападају и у роју, и појединачно“, наставља Момчило Кесић.

Описује и да је највеће легло које је видео било широко два метра и дубоко око метар и по.

„Изгледало је као пирамида, било их је на хиљаде. Чуо се неки потмули звук који се осећао до костију“, описује власник фирме „Елиминатор“.

Каже да је за стварање легла стршљена потребно око годину дана и да је просечна величина отприлике 40-50 квадратних центиметара. Иначе, они се хране целулозом из дрвета коју исисавају.

Саговорник Радио Београда 1 испричао је и да као најчешћу замку људи користе пластичну флашу у којој направе мали отвор на средини, а у дно флаше сипају пиво и неки газирани заслађени напитак који привлаче стршљене. Међутим, када уђу у флашу, онда више не могу да изађу из ње.

„Не препоручујем то вашим слушаоцима, али сам често сам виђао такве примере“, каже Кесић.

Наводи и да га људи често питају да ли могу да посаде неке биљке које одбијају стршљене, али каже де је то заблуда. Савет за станаре зграда који евентуално примете легло стршљена у свом објекту јесте да управник стамбене заједнице званично позове стручну службу за одстрањивање ових незгодних инсеката.

субота, 07. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару