Читај ми!

Климатске промене – већа претња за безбедност од рата

Климатске промене „угрожавају наше наде и снове о просперитету“, рекао је министар одбране Фиџија.

Високи званичник Фиџија, на самиту одбране рекао је да климатске промене представљају већу претњу безбедности азијско-пацифичког региона од ратних и других врста сукоба.

Обраћајући се на Шангри-Ла дијалогу, кључном безбедносном састанку Азије, Инија Серуирату, министар одбране Фиџија, рекао је: „На нашем плавом пацифичком континенту – митраљези, борбени авиони, сиви бродови и зелени батаљони нису наша примарна безбедносна брига. Највећа претња нашем постојању су климатске промене. То угрожава саме наше наде и снове о просперитету".

Ови коментари означили су промену тона самог самита одбране, којим су до сада доминирали рат у Украјини и спорови између Кине и Сједињених Држава.

Пацифичко острво Фиџи које такође укључује Тонгу и Самоу, неке су од најрањивијих земаља на свету када је реч о екстремним временским приликама изазваним климатским променама.

Острво је последњих година више пута „прегажено" тропским циклонима, разорним поплавама које су протерале на хиљаде људи из њихових домова.

„Таласи се разбијају на нашим праговима, ветрови ударају у наше домове, нападнути смо од овог непријатеља из многих углова", рекао је Серуирату делегатима.

У разговорима су најпре доминирале дебате о руским војним операцијама у Украјини, о суверенитету Тајвана и о поморским базама у Пацифику. Догађај је захваљујући министру Фиџија, попримио мало другачији тон.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару