Читај ми!

Почело велико спремање - „Заврни рукаве" и покупи смеће и мимо дана када су акције чишћења

Већ девети пут широм Србије одржава се акција чишћења „Заврни рукаве". У организацији Еко страже и Треш хероја, грађани сами бирају локације и чисте их.

Рониоци из ронилачког клуба Тритон чистили су Аду Циганлију.

„Сад кад сам ронио сам извадио смеће, папирић од неког слаткиша, извадио сам мали делић стакла", каже Јаков Мараци из ронилачког клуба „Тритон".

„Ја сам нашао пластичну флашу и неко дрво", рекао је Мане Стојисављевић из истог ронилачког клуба.

„Мислим да би људи требало да пазе о понашању и како да одлажу своје смеће, зато што би требало да се води рачуна о рекама", сматра Вукашин Васић, такође из „Тритона".

„Видели смо много живог света и ту и тамо смеће. Тако да могли би мало да се потрудимо да почистимо то смеће, то јест, да га не бацамо у воду", изјавио је Радош Тошковић, члан ронилачког клуба „Тритон".

У Србији има више хиљада дивљих депонија, а отпада има на сваком кораку. Има га и тамо где постоји уређен систем прикупљања и одношења смећа.

„Раније смо добијали пуно питања - зашто ми то радимо када би то требало да раде јавне институције, међутим, све више се људи навикавају на то да схватају да морају и сами да се укључе са своје стране. Све и да институције раде перфектно, то не би било довољно без ангажовања грађана, а институције не раде тако добро", каже Драгана Катић из „Треш хероја".

Акција чишћења организована је и у близини сплавова код Бранковог моста.

„Докле год пролазимо поред смећа и не реагујемо, оно ће се само гомилати. Просто имам потребу да урадим што могу а то је да дођем заврнем рукаве, покупим смеће и учиним овај град много лепшим", рекла је Мирјана Вукасовић, такође из „Треш хероја".

Девета акција „Заврни рукаве" траје недељу дана, односно од 12. до 19. јуна. Неки ће заврнути рукаве и чистити, и то ће за све друге бити порука да размисле пре него што баце смеће у природу. 

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару