Читај ми!

Сперма коала као полиса осигурања за спас врсте од изумирања

Научници са Универзитета у Њукаслу у аустралијској држави Нови Јужни Велс, предложили су оснивање лабораторија које би прикупљале сперму коала. Прикупљени материјал би се користио за продужење врсте у будућности, као и за побољшање генетске разноврсности.

Током шумских пожара који су претходних година пустошили Аустралију, популација коала се драстично смањила и веома је угрожена. По предвиђањима научника, врста би могла да нестане са простора источне обале Аустралије до 2050. године.

Биобанка сперме коала могла би у будућности да заштити врсту од изумирања и учини програме гајења јефтинијим и успешнијим, према новом истраживању Универзитета у Њукаслу.

„Немамо полису осигурања од природних катастрофа попут пожара из 2019. и 2020. године који прете да збришу велики број животиња истовремено. Ако популација коала нестане у природним катастрофама, немамо начин да сачувамо њихову генетику", рекао је научник за заштиту природе Рајан Вит, професор са Универзитета Њукасл у свом раду који је објављен у часопису Animals.

Др Вит је истакао да је њихово моделовање показало да технике као што је вештачка оплодња у програмима гајења коала могу смањити трошкове за 5 до 12 пута.

Научници су успешно користили свежу и охлађену сперму за узгајање коала, али остаје непознаница у знању када су у питању развојне технике и технологије за коришћење смрзнуте сперме.

Председник болнице „Port Stephens Koala", Рон Ланд рекао је да је болница, у сарадњи са Универзитетом у Њукаслу и „Taronga Conservation Society", изнела детаљан предлог за биобанкарство државној влади пре два месеца, али није добила одговор.

„Можемо одмах да започнемо пројекат, ако добијемо средства за то, али смо зачуђени што влада не одговара на предлоге, а жели да повећа популацију коала до 2050. године", рекао је Рон Ланд.

„Коришћењем смрзнуте сперме можемо да одржимо генетске варијације популације дивљих коала, без потребе промене њиховог станишта", истакао је Лечлан Ховел, са Универзитета Њукасл.

Додаје да је спремно 16 болница и зоолошких вртова за дивље животиње широм Аустралије у којима би могла да се прикупља сперма коала.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару