Читај ми!

Обележава се Дан реке Саве, на једној локацији сакупљено неколико камиона отпада

Река Сава спаја три главна града – Љубљану, Загреб и Београд и четири државе бивше Југославије. Дугачка је 495 километара и има чак 249 притока. Данас је њен дан.

Од 2007. године Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија 1. јуна обележавају Дан реке Саве. Циљ је промовисање значаја ове реке за све земље у сливу.

Обележавање Дана реке Саве започето је још у петак када је организована акција чишћења приобаља, а данас је на платоу у Београду на води изведен пригодан културно-уметнички програм, којем је присуствовала и министарка животне средине Ирена Вујовић.

Директор „Србијавода“ Горан Пузовић рекао је да су у петак, на само једној микролокацији на десној обали реке сакупили неколико камиона отпада.

„Наша свест није довољно висока и чека нас озбиљна едукација свих људи, како би отпад одлагали на право место. Прикупили смо пластику, гуме – све што имамо у дворишту заврши на обали реке“, рекао је Пузовић

Напомиње да је квалитет Саве доста добар, а то што се снабдевамо водом из ове реке је један од главних разлога због којих треба посебно да бринемо о њој.

„Највећи загађивачи су отпадне воде, то се сада решава. Свака нова фабрика мораће да има своје постројење за пречишћавање“, каже директор Србијаводе.

субота, 07. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару