Читај ми!

И Шумадија свог високолетача за трку има

Град који је добио име по птици Крагуј, може да се похвали и аутохтоном расом голуба званично признатом у Европи – Крагујевачки високолетач. То се догодило захваљујући Крагујевчанину Далибору Портићу, који је спречио његов нестанак и љубав према овој птици преточио и у књигу.

На небу изнад Шумадије „ЕЕ 811“. Није авион, већ аутохотна врста голуба – крагујевачки високолетач. Красе га миран лет, раширен реп, широка ћуба, бели кљун и нокти.

Потиче још из доба Османлијског царства и претило му је изумирање. Међутим, у последњих 10 година ситуација се порменила. Сада изнад Србије лети око пет хиљада ових птица, чија је раса призната у Европи.

„Ето, да и ми поред земаља у региону, као што Мађари имају гомилу својих раса, Немци такође, и ми у Србији да имамо једну из центра Шумадије“, наглашава Далибор Протић.

Уз Далибора, крагујевачког високолетача је пре две године почео да узгаја и његов друг Владимир, који их има четрдесетак у свом дворишту.

„Ово је чиста љубав, никаква корист, никакав допринос. Голуб није тежак за одгој. Са неким минималним условима, постиже веома завидне и високе резултате“, наводи Владимир Јенић.

Колика је Далиборова љубав према „високолетачу“, показује и то што ју је преточио у писану реч и објавио књигу Крагујевац на крилима голуба.

„Има доста истроијских података, трагова, све је документовано. Има баш поприлично генетике и анатомије, али је упрошћено да могу и лаици да је разумеју“, објашњава посвећени узгајивач голубова.

Прича о аутохтоним расама голубова са подручја Шумадије се овде не завршава. Далибор тренуто ради на томе да у Европи буде призната још једна – Крагујевачки средњокљуни високолетач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару