Читај ми!

Канал Себеш загађен септичким јамама, помор рибе прети и у рибњацима

Пре само неколиоко месеци запосленима у рибњаку „Мика Алас“ највећи проблем је био како сачувати шаране од лопова. Међутим, овом београдском рибњаку сада прети и загађење из канала Себеш.

Није само непријатна слика, већ и мирис који се шири из канала Себеш. Некада се овде пецала риба, али због загађености, већ годинама није тако, кажу пецароши. Не могу више да пецају ни на језеру, јер се у њега упумпава вода из канала. Језеро припада рибњаку „Мика Алас“, а ту је претходних дана угинуло више од стотину шарана, тежине од 15 до 20 килограма.

„Као дете сам тамо пецао, међутим сад нема шта ту да се пеца. Ни тамо ни овде сада јер је загађено. Највећи проблем је што ми ту воду из канала упумпавамо овде у ово језеро“, наглашава Зоран Кулић, локални пецарош.

„То је за нас велики ударац јер није лако направити рибу те тежине. Потребан је период од пет до 10 година да би ми направили рибу те величине и те тежине“, истиче Бојан Ђурђевић из Рибњака „Мика Алас“.

Постоји опасност да загађена вода дође и до другог језера где се гаје шарани за продају. Осим што је црна, на неким местима вода се у каналу Себеш од фекалија не види. Они који живе поред канала кажу да често осећају непријатан мирис у кућама. За то криве бензинску пумпу која издаје пославни простор разним фирмама. Из Удружења Еко-панчевачки рит кажу да не воде рачуна о септичким јамама.

Септичке јаме загађују воду

„Септичке јаме се брзо напуне јер има велики број закупаца и пошто не може цистерна која одвози фекалне воде да постигне одношење. Они имају своју цистерну у кругу и она би требало да скупља атмосферске воде када се накупе, и да сипа у сепаратор. Али понекад, они напуне и сипају директно у сепаратор, а из сепаратора иде у канал Себеш“, објашњава Зоран Јанковић из Удружења Еко-панчевачки рит.

Решење је изградња мини система за прераду отпадних вода. Екипа РТС-а се обратила власнику пумпе, али они нису могли да обезбеде саговорника. Ипак, рекли су да отпадне воде испитују свака четири месеца и да редовно чисте цев од септичке јаме до канала.

„Ту се пецало по 20, 30 комада дневно. Сада, видите, никог нема. Ових дана је испливавало дненво и до шест-седам комада. Исти проблем се десио и прошле године. Цркло је хиљаду комада у три-четири дана“, додаје Кулић.

Да се не понови ситуација од прошле године

Из Еколошке полиције саопштавају да до сада нису добили пријаву о помору рибе, али да ће изаћи на терен да провере о чему је реч. Обратили смо се и комуналној инспекцији која је послала водног инспектора. На терену је затекао угинулу рибу и наложио испитивање воде, а резултати ће се знати наредних дана.

„Надам се да ћемо ово да решимо на овом нивоу и да смо избегли катастрофу зато што смо предузели неке мере на време, и успели смо да видимо и ово. Да нисмо видели можда би се поновила ситуација од прошле године“, напомиње Ђурђевић.

Прошле године мало је недостајало да рибњак „Мика Алас“ престане са радом. Ово је једини рибњак у Београду који гаји шаране, а није угрожена само риба него и остали биљни и животињски свет који се овде од фекалија једва назире. Угрожени су и они који поред канала живе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару