Читај ми!

Пчеле – мала бића која живот значе

Почев од 2018. године, сваког 20. маја у целом свету обележава се Светски  дан пчела. На тај дан давне 1734. године рођен је Антон Јанша, пионир модерног узгајања пчела.

У свету постоји око 20.000 различитих врста пчела, а о значају тих малих бића која живот значе, као и о урбаном пчеларству, за јутарњи програм Радио Београда 1 говорио је Станко Рајић, председник Београдског удружења пчелара.

„Идеја о урбаном пеларству није нова, и за време Краљевине Југославије било је кошница у Београду. Озбиљније бављење урбаним пчеларством у главном граду почело је пре 5 или 6 година и за то време постали смо препознатљиви у читавом региону. То је једна изузетно лепа и корисна  активност и за пчеле и за урбану популацију која не долази често у додир са тим дивним створењима", рекао је Рајић.

Београдско удружење пчелара, за све заинтересоване, организује специјалне курсеве који корисницима олакшавају прве кораке у свету урбаног пчеларства.

„Држава Србија је у последњих двадесетак година уложила значајна средства како би помогла у набавци опреме свима који желе да се баве пчеларством. Међутим, ми сматрамо да би сада требало да пређемо на  један интензивнији начин развоја, а то подразумева изузетно добру  едукацију. Неко ко није прошао адекватну професионалну обуку не може да препозна различите врсте болести, а тренутно постоји више од 20 вируса  који угрожавају живот пчела", истакао је Станко Рајић.

Иако у Србији постоји велики број кошница, приноси нису на задовољавајућем нивоу.

„Климатске промене су утицале на то да сада имамо мање извора нектара и  полена. Такође, оно у чему грешимо ми пчелари је неправилан распоред  кошница. Мањи број добро распоређених кошница у Београду даје већи принос од далеко већег броја кошница, по правилу „збијених" на мањој  површини у руралним срединама, и то је нешто на чему морамо порадити", закључио је Станко Рајић, председник Београдског удружења пчелара.

Поводом Светског дана пчела 20. 23. и 24. маја 2022. године, у Библиотеци града Београда биће организоване трибине на којима ће се говорити и о значају не само медоносних већ и свих других врста пчела, које такође дају свој допринос здравијем природном окружењу.

субота, 07. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару