Читај ми!

Нови зелени план ЕУ вредан 210 милијарди евра, соларни панели обавезни на новим зградама

Соларни панели биће обавезни на свим новим зградама у Европској унији у складу са предлогом новог плана да ЕУ постане потпуно функционално независна од фосилних горива из Русије до 2027. године.

ЕУ планира велике инвестиције у соларну и енергију добијену од ветра, али ће краткорочно морати да повећа производњу струје из угља како би прекинула зависност од руског гаса и нафте.

То су кратке црте плана који је представила Европска комисија, а који ће коштати 210 милијарди долара у наредних пет година.

Комисија је саопштила да ће новац доћи из приватног и јавног сектора, као и да то улагање треба схватити као капару за европску енергетску независност и безбедност, али и као добру инвестицију јер ће удаљавање од фосилних горива штедети ЕУ 100 милијарди долара годишње.

„Јасно је да морамо да окончамо зависност од фосилних горива што је пре могуће и много брже него што смо мислили због рата. У марту смо показали да то може да се учини, Европски савет је касније одлучио да то треба да буде урађено, а данас показујемо како то треба извести“, истакао је Франс Тимерманс, задужен за зелени план ЕУ.

Још веће улагање у обновљиве изворе

Према плану, ЕК је истакла три главна стуба енергетске транзиције: уштеда енергије, диверзификација извора снабдевања и обновљиви извори енергије.

Што се обновиљивих извора енергије тиче, ЕУ би до 2030. године требало да производи 45 одсто својих потреба из обновљивих извора.

До 2030. године соларна енергија биће највећи појединачни извор струје у ЕУ, а половина ће долазити од соларних панела са кровова зграда, појаснио је Кадри Симсон, задужен за енергетски сектор у ЕК.

Иницијатива соларних кровова била би уврштена у закон који би обавезивао да свака нова јавна, комерцијална и стамбена зграда има на свом крову инсталиране соларне панеле.

Такође, велика ставка у плану је смањивање потрошње до 2030. године у односу на 2020. године за 13 одсто.

Осим тога, Комисија је у оквиру плана од 210 милијарди предвидела да 12 милијарди буде уложено у градњу нових терминала за течни природни гас и унапређивање постојећих нафтних постројења да прихватају и обрађују нафту из других делова света.

субота, 07. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару