Читај ми!

Ботокс – отров који лечи и улепшава

Прича о отрову који лечи и улепшава, убраја се у биолошко оружје са танком линијом између лека и отрова. Мушкарци и жене који пеглају боре и у лице уносе ботокс не знају да је реч о вероватно најјачем оружју на свету.

„Ботокс је токсин бактерије клостридијум ботулинум (Clostridium botulinum), потентан је и спада у најјаче биолошко оружје. Ова бактерија налази се у природи и најчешће је тровање том бактеријом, њеним токсинима, из хране. Углавном из конзерви које су заражене бактеријом, где се развио ботулински токсин. Према подацима СЗО, око милијарду људи годишње потражи помоћ због тровања овим токсином из хране", рекла је Јелена Манојловић, из Музеја за историју фармације на Фармацеутском факултету.

Додаје да ботулински токсин може бити и лек и отров. Ботулински коктел се користи у терапеутске сврхе, за одређене дијагнозе, а много више се користи за улепшавање.

Мали је број препарата који се могу користити, а много је дужа листа препарата са црног тржишта.

„Отрови су свуда око нас и живимо у симбиози са њима. Од античког Рима па до данашњег дана користи се олово, а оно је отровно. Исто је и са живом у топломеру, јер је и она отровна, а користимо је. Свима који се нађу у природи препоручујем да ако нису довољно стручни не беру биље за чај, јер може бити отровно", напоменула је Јелена Манојловић из Музеја за историју фармације на Фармацеутском факултету.

субота, 07. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару