Читај ми!

Ресавска пећина слави 50. рођендан, њене лепоте обишло је 15 милиона људи

Значајан јубилеј обележава Ресавска пећина, 50 година од отварања, што је велики и важан догађај за целу општину Деспотовац.

Ана Богдановић, директорка Јавног педузећа за заштиту природе, развој туризма и угоститељство „Ресавска пећина“, истакла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да Ресавску пећину током године посети преко 50.000 људи. Пећину је за ових 50 година посетило 15 милиона људи. Некада је постојала и директна аутобуска линија из Београда, што је било важно за туризам и привреду тог краја.

„Полако се враћају ђачке екскурзије јер је Пећина у програмима школа. Давне 1960. године мештани овога краја који су чували стада оваца сасвим случајно су открили Ресавску пећину. Велика заслуга припада доктору Јовану Петровићу, професору са Природно-математичког факултета, који се 1962. године са групом својих спелеолога спустио у саму пећину и покренуо истраживање и уређење Ресавске пећине. Тај процес трајао је десет година, а отворено је и осам дворана. Са отварањем Ресавске пећине, изградила се целокупна инфраструктура“, истакла је Ана Богдановић.

Истиче да Ресавска пећина захтева доста рада и труда. Ресорна министарства и Општина Деспотовац препознају значај туризма и заштите ресурса. Сваке године се садржају и понуди дода нешто ново.

„На десетак километара од пећине је споменик природе Лисине, као и крашко врело, водопад Велики бук. Општина Деспотовац је богата историјским наслеђем и природним ресурсима. Ту је манастир Манасија, задужбина деспота Стефана Лазаревића, црква Свете Тројице, музеј угљарства, парна машина у Сењском Руднику“, нагласила је директорка Ана Богдановић.

Додаје да је једина прашума у Србији – Винатовача од букове шуме, као и планина Бељаница, која је најненасељенији део Србије – интересантна за туристичке посете.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару