Читај ми!

Мрки медведи са Таре и ове зиме обишли ваљевски крај

После дужег периода, мрки медведи, чије је станиште Тара, у протеклих неколико година појављују се и у ваљевском крају. Њихова појава у близини сеоских насеља је реткост, али није неуобичајена, а ни опасна, објашњавају из ловчких удружења.

Надзорне камере у хранилиштима у околини Ваљева снимиле су медведа и ове зиме. Његови трагови виђени су и у клисури реке Градац и на Повлену. За мештане у овом крају ништа неуобичајено.

„Људи су виђали. Нема неког правила. Ја сам једном увече, летос, седео пред кућом за столом и чуо сам овамо у оној шуми кад је мечка рикнула“, сведочи Мирослав Миловановић из села Таор код Ваљева.

Ваљевац Огњен Крнетић, који са породицом живи на Мравињцима, већ дуго прати и пручава дивље животиње. У овим крајевима је виђао четри одрасла медведа и три младунчента.

„Два медведа, две медведице и три мечета. Значи, седам медведа је обитавало у овом крају. Међутим, ове године ти мечићи већ имају две године. Ове године би требало да их је она већ отерала од себе, јер је зимус донела на свет нове младунце, тако да они сад траже неку своју територију“, објашњава Крнетић.

На благу експанзију медведа у ваљевском крају утицала је његова трајана заштита и близина репродукционог станишта на Тари.

„Због велике територијалности и потребе за површином, он се шири. Не само у ваљевски крај. Долазили су до територије Уба и у бившој 'Вискоза Лозница' регистровано је присуство медведа који је покушао да уђе у круг 'Вискозе0“, наводи Драган Пајчић, управник ловишта „Маглеш“, ЛУ „Браћа Недић“ из Ваљева.

Ловци уверавају да нема разлога за већу панику приликом блиског сусрета са медеведом.

„Ето, моја супруга се у задње две године два пута срела. Једном приликом брања печурака, други пут приликом брања глогиња, срели смо се са медведом. Сваки пут је побегао од нас“, наглашава Крнетић.

„Медвед у принципу није агресивна животиња. Његов облик застрашивања људи може једино да се деси када човек изненади мечку са мечићима. Она, да би га опоменула, заурла, усправи се, али довољно је лагано према назад кретати се и удаљити се од ње. У скорије време није заблежен случај агресије медведа према човеку, као ни вука“, истиче Драган Пајчић.

На ваљевским планинама, виђају се трагови и чопора од неколико вукова, чија је бројност такође у порасту.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару