Читај ми!

Шта се дешава са климом на Антарктику

Током марта 2022. године, Антарктик је доживео рекордан топлотни талас и неуобичајено велике количине снежних падавина на неким местима, због чега су научници били збуњени. Овакве екстремне појаве доказ су да се окружење залеђеног континента мења како се планета загрева. Пред научницима је пуно питања, а мало одговора.

Током марта 2022. године лед који покрива Антарктичко море био је 26 одсто испод просека, што је до сада друго најмање простирање леда које је икада забележено. Источни Антарктик је претрпео незапамћен топлотни талас, када се температура подигла до вредности од минус 11,5 степени Целзијусових. Пало је и око 10 сантиметара снега, што је више него што падне током читаве године. Иначе просек температура на овом подручју је око минус 55 степени Целзијусових.

Истраживачка станица "Конкордија" налази се на 1.000 метара надморске висине и окружена је дебелом леденом пустињом.

„Могли смо себи да приуштимо да се обучемо мало лаганије, откривајући своја лица, преко дукса дугих рукава имали смо перјане прслуке. То је до сада у марту месецу било немогуће", рекао је Џулијен Витвицки, истраживач на Конкордији.

Научници истичу да су велике количине снега које су пале на Антарктик последица глобалног загревања. Када се атмосфера загреје, она садржи већи проценат влаге, а то значи и више падавина.

Иначе, март 2022. године је био за 0,39 степени топлији од светског просека за период од 1991. - 2020. године што га је учинило петим најтоплијим мартом на глобалном нивоу. У Европи је просечна температура била за 0,43 степена нижа што је март 2022. године учинило трећим најхладнијим у протеклих десет година.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару