Читај ми!

Врба је изузетно лековита биљка – помаже код различитих болести

Људи су одавно приметили да лабудови, када их заболи врат, прилазе обали и грицкају гранчице врбе. Животињска интуиција када су лековите биљке у питању, још једном се показала исправном. Бела врба садржи салицилна једињења која ублажавају бол и која имају широку употребу у фармацеутској индустрији.

Антички лекари и научници Гален и Диоскорид знали су за лековитост врбе. Кора која се скида у рано пролеће са овог дрвета одличан је лек за ублажавање болова и смиривање упала. 

„Наша земља се веома разликује, у Београду је све зелено, а околина је негде и под снегом. Кора врбе требало би да се сакупља у раним пролећним месецима пре него што крене вегетација и са грана које су дебеле као рука. Убрана кора се уситни и суши се на промаји, где није директно изложена сунцу. Када се осуши, добијамо чај од врбе који може да се користи читаве године“, рекао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Истиче да кора врбе садржи салицилна једињења која се користе против болова, а прихваћена су и у званичној фармацеутској индустрији. Добра је против болова у костима и реуме. У комбинацији са врбовом кором, користе се раставић, лист маслине, коприва.

„Када је у питању главобоља, било би идеално комбиновати кору врбе са матичњаком, хајдучком травом или рузмарином“, напомиње травар.

Опрезно са врбовом кором

„Познато је да чај од врбове коре разређује крв и људи који већ узимају лек за разређивање крви треба да буду јако пажљиви, јер то не би требало комбиновати. Кора врбе се не препоручује људима који имају чир на желуцу или дванаестопалачном цреву. Кора врбе садржи и ауксин, биљни хормон раста, и он се често примењује у баштованству“, истиче Антонијевић.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару