Читај ми!

Снага сремуша је научно доказана, али и тржишно показана

Пре десетак година, група ентузијаста је одлучила да снагу сремуша научно докаже, а пре три и тржишно покаже. Данас га са биљоберима широм Србије сакупљају на 70 локација, а у едукативном музеју „Рајска башта“ чувају причу како се и Гинисови рекорди снагом природе лако обарају.

Погледају Гледићке планине у селу Трешњевак, весника пролећа. Сремуш је кажу најбоље брати после зоре, а пре зенита. Тада има највише сунца и живота у њему.

Изазов је био да се преради за 24 сата, како би се лековитост сачувала. И успели су да кроз производ споје самоизлечиви принцип човековог организма, са исцељујућом моћи природе.

„Двадесет пута јачи од наше сорте традиционалног белог лука босута. Један од најјачих антибиотика на свету. Многи људи од њега праве капи, и онда имају велико антибактеријско дејство. Ми смо се одлучили за нешто друго. Правимо нешто попут ајвара, без термичке обраде и код нас је показао јако велико антиоксидантивно дејство, што су показала и два нучна рада на факултету“, наводи Александар Глишовић.

У природу се улази са знањем и поштовањем, а то се негује од малих ногу.

„Идеја нам је да направимо пар башти са изузетно великим степеном едукативног карактера, и да им то дарујемо у пар вртића. Нешто ће бити у нашем главном граду, нешто овде у Крагујевцу“, додаје Глишовић.

У музеју „Рајска башта“ смо пронашли кофер који може енергетски да нахрани стотину људи. Еколошки је, а у дуплом дну скрива око 80 укуса. Реч је о безглутенским, посним, вегетеријанским производима, без ароме стабилизатора, заслађивача, конзерванса - јер пророда природу чува.

„Дошли смо до формуле која се јако добро показала на једном тако, да кажем, подвигу, када је један наш ултра маратонац оборио Гинисов рекорд у броју узастопних истрчаних маратона“, каже Александар Глишовић.

Нема ствари која би била тако вредна проучавања као природа. Ако не знате како, посматрајте њене појаве, оне ће вам дати јасне одговоре и инспирацију – записао је Никола Тесла.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару